Arjen muodostaminen niin, että siihen sisältyy myös ekologisia ja ympäristöystävällisiä tekoja on jotenkin tullut meidän perheessä luonnostaan ja koen sen omissa arvoissani tärkeäksi. On varmasti asioita, joita voisi vielä tehdä lisää ja joista en välttämättä itsekään vielä tiedä tai ole perehtynyt tarpeeksi. Oman ekologisen elämäntavan kehittäminen on yksi tavoite itselläni. Haluan myös omille lapsilleni opettaa ekologista elämäntapaa, jotta he saavat jonkinlaisen pohjan sille, miten me voimme pitää osaltamme huolta asuttamastamme maapallosta. Seuraavaksi voisinkin kertoa miten meillä näkyvät ekologiset teot arjessa ja mistä asioista olemme lasten kanssa keskustelleet ympäristöystävällisyyteen liittyvissä asioissa.
Ekologisuus meidän arjessa
Minulla ei ole ajokorttia, enkä luultavasti sitä tule haluamaankaan missään vaiheessa elämääni. Meillä on auto, mutta se on lähinnä käytössä pidemmillä reissumatkoilla esim. sukulaisten luona käydessä. Mieheni ajelee sillä välillä myös töihin. Minä kuljen yleensä pyörällä tai kävellen lasten kanssa. Esikoinen pyöräilee jo itsekin melko pitkiä matkoja ja kuopus istuu pyöräkärryn kyydissä. Koen tämän meidän arjen ehkä isoimmaksi ekologiseksi teoksi, joka tulee luonnostaan. Pyöräily ja kävely ovat muutenkin mukavaa puuhaa ja loistavia liikuntamuotoja.
Kierrättäminen
Toinen asia, joka tulee aika luonnostaan meidän perheessä on kierrättäminen. Koen, että kotonamme on helppo kierrättää, koska talonyhtiössämme on kierrätysastiat melkeinpä kaikelle jätteelle. Kierrätämme sekajätteen, muovin, biojätteen, pahvin, paperin, metallin, lasin sekä ongelmajätteen. Talonyhtiössämme on kierrätysastiat kaikelle muulle edellä mainitulle paitsi ongelmajätteelle. Kierrätämme myös käytetyt hyväkuntoiset vaatteet ja lelut myymällä/antamalla sukulaisille tai esim. torissa tai kirpputorilla tai viemällä ne UFF:n keräykseen. Sama pätee myös toisinpäin: ostamme monet vaatteet sekä lelut kirpputoreilta, torista tai tutuilta ja sukulaisilta. Tähän liittyen muistan, kun esikoinen joskus pienempänä sanoi: ”Ruuat ostetaan kaupasta ja minun vaatteet kirpputorilta.”. 😄
Sähkö ja vesi
Sähkön ja veden säästäminen ovat myös ekologisia tekoja ja pyrimme niitä toteuttamaan omassa arjessa. Valot ja elektroniikkalaitteet laitetaan pois päältä, jos lähdetään huoneesta pois tai ei käytetä kyseistä elektroniikkalaitetta. Tästä puhumme myös lapsille ja esikoinenkin jo huomaa sammuttaa valot huoneestaan, kun sieltä lähtee muihin tekemisiin.
Veden säästäminen näkyy mm. siinä, ettemme pese vajaita pesukoneellisia pyykkejä. Pyrimme pesemään vasta sitten, kun pyykkiä on tarpeeksi täyttämään kone. Tähän liittyen käytämme vaatteita useamman päivän. Poissulkien alusvaatteet ja sukat, jotka liittyvät myös hygieniaan ja likaantuvat herkemmin. Lapsilla on omissa huoneissa käytössä naulakot, johon laittavat illalla omat sisävaatteet, jotta löytävät ne seuraavana päivänä helposti ja voivat laittaa päälle. Lapset itse haluaisivat päivittäin valita kaapista uudet vaatteet, mutta sitten muistutellaankin, että naulakossa taitaa olla vaatteita. Yleensä siellä on useampi vaatekappale, joten lapsi pääsee kuitenkin valitsemaan itse vaatteensa. Ja siihen haluammekin pyrkiä, että lapsi itse saa myös valita vaatteet ja sen myötä toteuttaa itseään.
Ruoka
Käymme yleensä kerran viikossa tekemässä isommat kauppaostokset. Ennen kauppareissua suunnittelemme viikon ruuat ja teemme kauppalistan. Tämä helpottaa arkea ja kaupassa käyntiä ja heräteostoksetkin jäävät kauppaan. Ruokaostokset teemme tällä hetkellä vielä hinta edellä ja koen, että monet kotimaiset- ja luomutuotteet ovat kalliimpia vaihtoehtoja. On kuitenkin myös tuotteita, joissa kotimainen on samanhintainen tai jopa halvempi, kuin ulkolainen.
Viikon ruokia suunnitellessa pyrimme siihen, että ainakin yksi ruoka olisi kasvisruoka. Olemme vähentäneet punaisen lihan käyttöä ja ennemmin suositaan kanaa ja kalaa. Lapsia ohjataan ottamaan ruokaa sen verran, kuin jaksaa syödä. Ennemmin niin, että ottaa ensimmäisen annoksen jälkeen lisää ruokaa, kuin laittaa siitä roskiin.
Tänä kesänä meillä kasvoi takapihalla salaattia, raparperia, tomaattia, mansikkaa, paprikaa sekä ruohosipulia. Näin kesän loppupuolella ja syksyllä keräämme myös talvea varten pakkaseen mustikoita, puolukoita sekä viinimarjoja.
Ostaminen
Haluan itse välttää sellaista turhaa ostamista. Yleensä mietin ennen ostopäätöstäni, että tarvitsenko tuotetta oikeasti. Kyllä välillä tulee ostettua ”turhanpäiväisiäkin” asioita, mutta niistä sitten taas oppii. Olemme esikoisen kanssa opetelleet säästämistä. Jos saa rahaa, ei välttämättä kannata suin päin mennä sitä tuhlaamaan ja ostamaan jotain. Hän on oppinut sen, että kun rahaa laittaa säästöön, sinne kertyy myöhemmin isompi summa, jolla saa mahdollisesti jonkin oman haaveen toteutettua.
Nyt viime aikoina olemme alkaneet tehdä myös niin, että kun kotiin tulee jokin uusi tavara esim. lelu, katsomme vanhoista leluista, mitä voisimme laittaa kiertoon. Näin tavaramäärä kotona ei lisäänny, vaan pysyy samana. Jos jokin vaate menee rikki, pyrimme ensin sen korjaamaan ennen kuin ostamme uutta. Kauppareissuilla on yleensä mukana kestokassit.
Arjessa käytetyt tavarat
Käytän itse vanulappujen sijaan kestolappuja, jotka sitten pesen pesukoneessa. Olen saanut ne lahjaksi äidiltäni, joka on ne itse ommellut joistain jämäkankaista. Otamme monesti uusiokäyttöön jogurttipurkkeja vesivärikupeiksi tai sormivärikupeiksi. Käytämme paljon myös meidän askarteluissa kierrätysmateriaalia, esim. pahvisia maitopurkkeja. Emme osta aina uutta purkkia käsisaippuaa, vaan täyttöpurnukan, jolla sitten täyttää kaikki talon purkit. Käytämme sellaisia keittiöluutuja ja siivousvälineitä, jotka voi hyvin pestä ja käyttää taas uudelleen, kun siivoaa.
Lasten kanssa käydyt keskustelut
Juttelemme lasten kanssa monesti luonnon roskaamisesta, koska yllättävän paljon tuolla ulkona liikkuessa tulee eteen roskia. Molemmat lapset roskia nähdessään ajattelevat heti, että onpa inhottavan näköistä ja miksi joku heittää roskia luontoon. Lapset tietävät, että ne eivät ole hyväksi luonnolle ja saattavat olla haitaksi eläimille. Joskus olemme tehneet sellaisia retkiä että keräämme roskat ja viemme roskikseen.
Viime viikolla lähdettiin lasten kanssa käymään kaupassa pyörällä. Juuri lähtiessä alkoi sataa vettä ja esikoinen sanoi: ”Muut ihmiset taitaa olla autoilla liikkeellä. Miksi meidän pitää pyöräillä?”. Silloin tosiaan ei hirveästi muita ihmisiä näkynyt. Siinä sitten pohdittiin ja juteltiin asiasta ja lopputulemana huomasimme, että teimme luonnolle hyvää, kun pyöräilimme.
Tässä kirjoittaessani tuli mieleeni yksi asia, jonka voisikin tehdä tässä lähipäivinä. Meille siis tulee postilaatikkoon kaikki mainokset. Edellisessä asunnossamme laitoimme lapun, ettei mainoksia haluta, mutta nyt se on jäänyt. Emme kauheasti mainoksia lue, joten se lappu olisi oikein hyvä.
Tällaisia ekologisia tekoja me teemme arjessamme. Luultavasti tässä ei kaikkea ole tullut mainittua, mutta ehkä ne tärkeimmät. Tässä sitä koko ajan opitaan ja ehkä vuoden päästä arjen ekotekoja on lisää.
Minkälaisia ekologisia tekoja sinä teet? Olisi kiva kuulla ja itsekin mahdollisesti oppia lisää!
Mukavaa sunnuntaita! 💚
-Saara