Kasvatus Kuuntele Vanhemmuus

Koulun alkaminen

Meidän perheessä koittaa syksyllä uusi arki, kun esikoinen aloittaa koulun ja kuopus päiväkodin. Kuopuksen päiväkodin aloittamisen tuomista tuntemuksista olen kirjoittanut aiemmin syksyllä päiväkotiin postauksessa. Nyt ajattelin jakaa, mitä ajatuksia koulun alkaminen on itsessäni herättänyt, jos siellä lukemassa on muitakin samassa tilanteessa olevia. Esikoinen on innoissaan ja hyvillä mielin menossa kouluun. Aina, kun puhumme esikoisen kanssa koulusta, hänen silmät loistavat ja huulille syntyy niin onnellinen hymy. Se jo kertoo paljon hänen tuntemuksistaan.

Omat tuntemukset ovat olleet hieman ristiriitaiset. On todella ylpeä ja onnellinen olo. Kuitenkin myös jännittää ja on jollain tavalla haikeat fiilikset. On mahtava nähdä esikoisen kasvavan ja kehittyvän, mutta myös haikeaa, miten aika meneekin niin äkkiä ja lapsi ei olekaan enää niin pieni. Hän on jo niin iso, mutta kuitenkin vielä pieni. 💖 Vähän myös jännittää se, kuinka iso muutos tämä on lapsen itsenäistymiselle ja vastuunottamiselle. Hän tulee kulkemaan itsekseen matkoja, mahdollisesti joinain aamuina tulee olemaan itsekseen kotona lähtemässä kouluun ja isosta ryhmästä huolehtii enää vain yksi aikuinen.

Esikoulun tärkeys

Esikoisen esikoulu oli samassa rakennuksessa, jossa koulukin on. He ovat esikoulussa tehneet tiivistä yhteistyötä koulun kanssa, joka helpottaa lapsen siirtymistä kouluun. Ovat käyneet monesti koulun pihalla, vierailleet kummiluokassa, kummioppilaat käyneet leikkimässä heidän kanssa esikoulun puolella sekä syöneet aina ruokalassa, jossa tulevat syömään myös 1. luokalla. Näin lapselle on jo koulun tilat tutut ja mukavampi siirtyä koulun puolelle.

Esikoulussa sekä jo aiemmin varhaiskasvatuksessa on harjoiteltu monenlaisia taitoja, jotka ovat hyödyksi myös koulussa: ryhmässä toimiminen, sosiaaliset taidot, sääntöjen noudattaminen sekä ohjeiden kuunteleminen ja niiden mukaan toimiminen. Esikoulun aikana saimme myös kotiin ohjeita, miten tukea lasta koululaiseksi kasvamisessa ja siinä korostettiin arjen rutiineja sekä riittävän unen, terveellisen syömisen, ulkoilun ja puhelimen käytön valvonnan tärkeyttä. Muita tärkeitä taitoja ennen koulun alkamista ovat tunne- ja vuorovaikutustaidot, oman vuoron odottaminen ja kärsivällisyys/sinnikkyys, omatoimisuustaidot, omista tavaroista huolehtiminen ja pienet vastuutehtävät, joita kaikkia voi harjoitella kotona.

Miten olemme kotona valmistautuneet koulun aloittamiseen?

Koimme tärkeäksi, että esikoisella on puhelin, kun hän aloittaa koulun. Puhelimen tarkoitus on olla yhteydenpitoväline. Meidän ei tarvinnut ostaa uutta puhelinta, koska minun vanha puhelin on edelleen toimiva ja hyvässä kunnossa, joten esikoinen sai sen käyttöön. Puhelimeen ei tulla lataamaan mitään pelejä tai vastaavaa, vaan pelejä voidaan pelata sitten kotona tabletilta. Nyt esikoinen on harjoitellut, miten puhelinta käytetään. Sitten harjoitellaan, miten sillä laitetaan viestiä ja soitetaan. Puhelin kulkee mukana silloin, kun esikoinen kulkee itsekseen koulussa tai kavereilla.

Esikoinen ei ole vielä monesti kulkenut itsekseen ulkona, joten sitä tullaan lisäämään kesän aikana. Hän on leikkinyt talonyhtiön pihalla itsekseen ja kun olemme käyneet kävellen tai pyörällä jossain, niin sinne on mennyt edeltä itsekseen. Mielestäni on hyvä harjoitella tätäkin asiaa etukäteen, niin ei tule montaa uutta ja mahdollisesti jännittävää asiaa sitten syksyllä yhtä aikaa. Saa keskittyä oikeasti siihen koulun alkamiseen.

Onhan tämä kyllä jännittävää aikaa. Tuntuu, että vastahan minä sain esikoisen syliini ensimmäistä kertaa ja aloitimme yhteisen matkamme. 💜 Aika menee kyllä nopeasti. Hassua ajatella, että samanmoinen aika eteenpäin, niin hän on 14 vuotta. Sitä pakahtuu ylpeydestä ja onnesta, kun näkee miten esikoinen on kasvanut sekä kehittynyt ja millainen ihminen hänestä on kuoriutunut. Nautitaan nyt kesälomasta ja opetellaan yhdessä uuteen arkeen valmistautumista. Otetaan yhdessä vastaan kaikki tunteet, ajatukset, kysymykset yms., joita koulun alkaminen tuo tullessaan.

Onko teillä alkamassa koulutaival? Olisi kiva kuulla ajatuksia ja mietteitä, laittakaa ihmeessä kommenttia! 😊

-Saara

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *