Saimme kotiin esikoisen koulusta kyselylapun, joka täytetään terveydenhoitajan tarkastukseen. Lapun yksi kysymyksistä liittyi lapsen liikuntaan. Paljonko lapsi liikkuu päivän aikana? Siinä sitten samalla tulikin katsottua lasten liikuntasuositukset THL:n nettisivuilta. Itselläni ei ollut kunnollista tietoa alun perin siitä, minkälaiset liikuntasuositukset ovat ekaluokkalaiselle.
Lasten liikuntasuositukset THL
THL kertoo liikuntasuosituksissaan, että alle kouluikäisten lasten tulisi liikkua kolme tuntia päivässä. Tunti vauhdikasta fyysistä liikuntaa ja kaksi tuntia reipasta ulkoilua tai kevyempää liikkumista. Kuulostaa aika paljolta, mutta toisaalta pienillä lapsilla liikkuminen tulee melko luonnostaan. THL:n liikuntasuosituksissa mainitaan, että kouluikäisten (7-18-vuotiaiden) lasten ja nuorten tulisi harrastaa monipuolista liikuntaa 1-2 tuntia päivässä.
Lasten liikkumisen tarve
Lasten välinen liikkumisen tarve on yksilöllistä. Liikuntasuositusten mukaan lapset tarvitsevat sen tietyn verran liikuntaa, mutta on varmasti myös lapsesta kiinni, tarvitseeko hän esim. vielä enemmän liikuntaa. Itselläni on ollut opetteleminen siinä, että kuopus selkeästi tarvitsee enemmän liikuntaa/motorisesti aktiivista touhuilua kuin esikoinen. Esikoinen rauhoittuu esim. yöunille paremmin niin, että kuuntelee illasta äänikirjaa, luetaan kirjaa tai tekee jotain ns. rauhallista touhua. Kuopus taas tarvitsee aktiivista touhuilua ennen yöunille menoa, esim. hetken puolapuilla kiipeilyä. Tämän jälkeen sitten otetaan kirjan lukua tai vastaavaa, jotta saadaan juuri se hetki ennen nukkumaanmenoa rauhoitettua. Tässäkin asiassa tulee hyvin esille se lapsen yksilöllisyys ja kaikille lapsille ei ole hyväksi samat tavat toimia.



Meidän perheen liikkuminen
Ajattelen meidän olevan sellainen kohtuu aktiivisesti liikkuva perhe. Kuljemme yleensä paikasta toiseen kävellen tai pyöräillen. Haluankin tuoda sen lapsilleni myös tavaksi, että moneen paikkaan pääsee pyörällä ja se kannattaa. Eivätkä lapset sitä ihmettele. Ovat jo tottuneet siihen, että mennään pyörällä tai kävellen. Siitä saamme hyvää arkiliikuntaa.
Molemmat lapset harrastavat tanssia. Esikoinen on harrastanut tanssia jo pidemmän aikaa ja kokee sen itselleen mukavaksi harrastukseksi. Kuopus aloitti tanssiharrastuksen vuosi sitten ja tänä syksynä halusi jatkaa. Kotona tanssitaan paljon. Kuunnellaan lasten lempikappaleita ja tanssitaan kaikki yhdessä. Lasten eläytymistä on niin mahtavaa katsoa. Joskus lapset myös leikkivät tanssileikkejä. Toinen on opettaja ja opettaa tanssiliikkeitä tai leikissä menevät tanssitunnille tai juhliin, joissa tanssitaan.
Sisustukseemme kuuluu puolapuut. Niissä lapset kiipeilevät melkein päivittäin. Esikoinen menee itsekseenkin kiipeilemään ja kuopuksen tukena on vielä aikuinen. Meillä ei kuitenkaan koko aikaa ole patjaa puolapuiden alla, joten täytyy olla turvaamassa, ettei putoa. Kotoa löytyy myös pieni trampoliini, jolla lapset tykkäävät hyppiä. Itsekin saa hyvää liikuntaa siinä pomppiessa. 😄 Lapset selkeästi nauttivat liikkumisesta. Välillä tehdään erilaisia temppuratoja ja jumppaillaan muuten vain. Ulkona tykätään leikkiä perinteisiä hippaleikkejä, kiikkupalloa, pallotteluja yms. Pyrin antamaan lapsille mahdollisuuden liikkua monipuolisesti ja vapaasti meidän arjessa huomioiden sitten lepohetketkin ja lapsen väsymyksen tilan. Lapsen liikunnan ei tule olla tavoite- ja tuloshakuista, vaan sen pitäisi antaa iloa, virkeyttä, onnistumisen kokemuksia sekä mahdollistaa yhdessä tekemistä.


Tulen myöhemmin kirjoittamaan postauksen pihaleikeistä, joita olemme leikkineet kotona lasten kanssa sekä työssäni päiväkodissa.
Mukavaa keskiviikkoa! 🥰
-Saara