Kasvatus Vanhemmuus

Lasten ruutuaika

Näin kesällä ruudun katsominen on ollut meillä vähäisempää. On tullut oltua paljon ulkona ja tehty kaikenlaista muuta. Jos ollaan katseltu lastenohjelmia, ei ole ollut sitten niin tarkkaa, että kauanko sitä kerralla katsotaan.

Esikoisen ruutuaika on tällä hetkellä tunti päivässä, mutta välillä on kuitenkin päiviä, kun ruutua ei tule katsottua ollenkaan. Pidämme aika tiukasti kiinni tästä tunnin ajasta arjessa, mutta esim. lomalla ja sairastellessa ruutua tulee katsottua enemmän

Kotona meillä ei ole televisio päällä ollenkaan päiväsaikaan, kun lapset ovat hereillä. Paitsi sitten, kun lapset katsovat lastenohjelmia. Kun esikoinen oli vauva, tuli monesti istuttua television äärellä imetysmaratonien ajan. Kuopuksen vauva-aikaan olikin tilanne sitten eri, kun esikoinenkin oli paikalla. Silloin ei television äärellä enää tullutkaan oltua.

Mitä vaikutuksia ruudun katsomisella on ollut meidän lapsiin?

Meillä ruudun katsominen on välillä vaikuttanut lapsiin jollain tavalla. Joskus esikoinen on saattanut väsähtää television katsomisen jälkeen tai hänelle on tullut pää kipeäksi. Yleensä pääkipu on kuitenkin useamman tekijän summa. Monesti siihen on vaikuttanut myös lyhyemmät unet, jonka takia on myös väsymystä. Joskus lastenohjelmat ovat tulleet lasten uniin. Sen takia emme yleensä katso ohjelmia ennen unille menoa.

Kuopus ei jaksa välttämättä katsoa edes pikku kakkosta loppuun. Lähtee leikkimään muualle tai alkaa touhuamaan muita juttuja paikallansa. Kumpikaan lapsista ei sillä lailla kaipaa ruutua. Jossain vaiheessa esikoisella oli tapana mainita päivän aikana, että ei ole tänään katsonut vielä ohjelmia, joten voisiko katsoa. Ja ohjelmat olivat yksi päivän tärkeimmästä asiasta. Nykyään ei ole niin ohjelmien perään kyselemässä ja muut asiat ja tekemiset mieleisempiä.

Mobiilipelien pelaaminen

Meillä pelataan jonkin verran mobiilipelejä. Mobiilipelien pelaaminen sisältyy ruutuaikaan. Yleensä esikoinen pelaa puoli tuntia. Esikoinen pelaa Pikku kakkosen peliä, Eskaripeliä ja Ekapeliä. Nämä kaikki ovat valikoituneet meille pelattavaksi siksi, että ovat opettavaisia pelejä, kehittävät pelaamisen ohessa monenlaisia taitoja ja soveltuu hyvin 7-vuotiaalle. Esikoinen pelaa mobiilipelejä ehkä noin kerran pari kuussa. Me tykätään pelata paljon lautapelejä eikä esikoinen ole vielä niin paljoa innostunut mobiilipeleistä. Voisinkin kirjoittaa myöhemmin postauksen meidän lempi lautapeleistä. Kuopus on pari kertaa pelannut Pikku kakkospeliä ja yllätyin kyllä, miten äkkiä hoksasi, kuinka tabletin kosketusnäyttö toimii.

Vanhemman ruutuaika?

Lapsen ruudunkäytön rajaamisen myötä on tullut pohdittua myös omaa ruudun käyttöä ja olisiko sitäkin syytä välillä rajata. Silloin kun on puhelimella, on täysin uppoutuneena siihen puhelimeen eikä ole läsnä tilanteessa. Lapsillekin saattaa tulla sellainen olo, ettei vanhempi ole läsnä ja mukana tässä yhteisessä tekemisessä, jos puhelin on kädessä. Ihan yhtä lailla, kuin aikuistenkin keskuudessa. Jos olemme tekemässä yhdessä jotain tai juttelemme esim. mieheni kanssa ja toisella on puhelin kädessä, niin tottakai siinä tulee olo ettei toinen kuuntele ja ole läsnä.

Oma puhelimen käyttö on välillä sellaista, että tulee otettua puhelin käteen, vaikkei sillä mitään ”järkevää” oikeasti tekisikään. Näitä hetkiä yritän karsia omassa ruudun käytössäni. Olisi kiva kokeilla myös sellaista, että puhelin olisi itsellä käytössä lähinnä vain lasten unien aikaan.

Tällaisia pohdintoja tällä kertaa. Mukavaa sunnuntaita!

-Saara

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *