Kasvatus Kuuntele Vanhemmuus

Lelukaaos

Ensimmäinen postaus, jonka voit myös kuunnella. Näitä tulossa jatkossa lisääkin!

Tässä on tullut jonkin aikaa pohdittua meidän perheen tai lähinnä lasten lelujen siivoamisasioita. Meillä kotona on monesti lelukaaos. Viime aikoina on pyörinyt päässä sellaiset kysymykset, että miten pitää jonkinlaista järjestystä yllä lastenhuoneessa, minkälaiset siivousrutiinit olisi hyvät lastenhuoneiden siivoamisessa ja miten motivoida lapsi siihen, että pitkin viikkoa olisi hyvä siivoilla, niin olisi mukavampi leikkiä. Vai antaako lelujen olla levällään lattialla, koska se nyt ei lapsia näytä häiritsevän ja jotenkin aina onnistuvat siellä huoneessa kuitenkin leikkimään. 😄

Tämän hetkiset siivousrutiinit lastenhuoneissa

Tällä hetkellä lastenhuoneet siivotaan kerran viikossa kunnolla. Kaikki lelut kerätään lattialta, jotta pääsee imuroimaan ja luutuamaan. Välillä järjestellään leluja muutenkin. Itse ajattelen niin, ettei joka leikkihetken jälkeen tarvitse siivota leluja pois. Koen tärkeäksi, että leikit saavat jatkua, joten lelut saavat jäädä seuraavaankin päivään. Monesti esikoisen leikit jatkuvatkin useampia päiviä ja hän myös itse toivoo, että saa jatkaa leikkejä myöhemmin. Näin leikinjatkumisen myötä leikistä saattaa kehittyä uusia ja laajempia leikkejä.

Meillä on kotona melkein kaikki lelut ja askartelutarvikkeet sekä pelit lasten saatavilla, joten he voivat ottaa niitä leikkeihinsä silloin kuin haluavat. Lasten leikeistä ja lempileluista olen kirjoittanut aiemmin postauksia. Löydät ne täältä: Lasten tämänhetkiset lempilelut ja -leikit ja Leikki on lapsen työtä. Joskus olen miettinyt, että ehkä osa leluista voisi olla ”varastossa” ja vaihtelisi esillä olevia leluja. Tällä mahdollisesti saattaisi olla vaikutusta siihen, etteivät lapset ottaisi niin monia leluja leikkeihin ja välttyisimme isolta siivolta. Toisaalta taas on mahtavaa, miten luovasti esikoinen käyttää ja yhdistelee leluja leikeissä.

Jokaiselle lelulle on oma paikkansa lastenhuoneissa ja lapsetkin tietävät mihin lelut kuuluvat. Tämä helpottaa huomattavasti lelujen siivoamisessa. Lapsen on helppo siivota lelut, kun tietää mihin ne kuuluvat. Lelujen säilytys tietyillä paikoilla pitää myös yleistä siisteyttä ja järjestystä yllä. Vaikka lelut ovatkin järjestelty siten, että esim. barbiet ovat tietyssä laatikossa, niin leluja saa yhdistellä ja ottaa useampia laatikoita samoihin leikkeihin.

Lasten motivaatio

Silloin kun pidämme siivouspäivän osallistuvat lapsetkin siivoamiseen. Jos huone on täynnä levällään olevia leluja, esikoisesta huomaa, ettei häntä kiinnostaisi siivota. Hän huomaa heti, että huoneen siivoamisessa on iso homma. Tämä syö selkeästi siivousmotivaatiota. Tällä olen yrittänyt motivoida esikoista siihen, että olisi hyvä siivota leluja pitkin viikkoa, jotta siivouspäivänä ei ole niin isoa operaatiota. Tällä hetkellä sillä ei ole ollut vielä vaikutusta. Esikoinen itsekin sen asian ymmärtää ja hoksaa, että niin olisi parempi. Kuitenkin melkein joka viikko siivouspäivänä on taas iso urakka.

Esikoista motivoidessa on auttanut esim. se, että mietitään jo ennen siivouksen aloittamista, että mikä leikki aloitetaan siivouksen jälkeen ja yhdessä siivotessa mietitään tulevan leikin kokoamista. Parhaiten esikoinen saa siivottua silloin, kun hänellä on joku kaveri. Kun lattia on täynnä leluja, on selkeästi hankala itse miettiä mistä aloittaa. Kun siivoamisen pilkkoo pienempiin osiin, se sujuu paremmin. Ensin siivotaan jotkut tietyt lelut, esim. legot. Sen jälkeen taas jotkut toiset jne. Sitten alkaakin jo lattia pilkistää esille. 😄 Näin isompi siivousurakka menee helpommin ja nopeammin.

Tavoitteena ei ole kuitenkaan mennä siihen, että lelut tulisi kerätä pois päivän päätteeksi. Mietinnässä on ollut sellainen, että jos viikossa on yksi isompi siivouspäivä, niin toisena päivänä voisi olla vain lelujen keräämistä. Toinen vaihtoehto olisi se, että kun aloittaa uuden leikin, siivotaan edellisen leikin lelut. Tässä vain sitten menee se mahdollisuus, että lapsi yhdistäisi leikit keskenään tai jatkaisi vielä myöhemmin edellistä leikkiään.

Nytpä siis kysynkin sinulta lukija, että millä tavalla teidän perheessä siivotaan leikkejä ja leluja pois. Millä tavalla sinä motivoit lastasi siivoamaan omaa huonetta? Olisi kiva kuulla kokemuksia ja ajatuksia! 😊

-Saara

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *