Meillä ollaan sairasteltu melko paljon viime syksyn aikana, eikä tämä alkuvuosikaan näytä sen lupaavammalta. Esikoinen on päässyt pariksi viikoksi eskariin ja taas on tullut jokin uusi flunssa. Onneksi flunssat ovat olleet suht lieväoireisia, että lapset ovat jaksaneet hyvin touhuta kotona ja ollaan pystytty käymään ulkonakin.
Kuitenkin kotona oloa on ollut paljon ja siinä onkin saanut laittaa aivot hyrräämään tekemisen puutteen vuoksi ja monesti on mieleen noussut kysymys mitä tehdä kipeän lapsen kanssa. Sairastelujen aikana ei tule ihan samalla tavalla kytättyä ruutuaikoja ja monesti ollaankin pötkötelty sohvalla peiton alla lastenohjelmia katsellen.
Pöytähommat
Jossakin vaiheessa on kuitenkin keksittävä muutakin tekemistä, kuin telkkarin katseleminen. Monesti saatamme ottaa lasten kanssa jotain pöytäpuuhia, jolloin muovailemme, piirrämme, askartelemme, teemme hamahelmiä tai maalaamme. Molemmat lapset tykkäävät näistä touhuista, joten niiden parissa saa vietettyä useammankin tunnin. Olemme vasta tutustuneet yhteen pöytäpuuhaan, ihanan kamalaan taikahiekkaan. Siitä on ihana muotoilla kaikenlaista ja tunnustella sekä leikkiä. Ja se leviää kamalasti vaatteisiin, hiuksiin sekä lattialle. Jos joku tietää antaa vinkkejä, missä ja miten taikahiekalla kannattaa leikkiä, että se leviäisi mahdollisimman vähän ympäristöön, niin mielellään otan vastaan!
Pöytähommien lisäksi aikaa saa kulumaan pelien parissa. Meille mieluisista peleistä olenkin kertonut tarkemmin postauksessa Lasten saamia joululahjoja. Kirjat ovat myös kovassa käytössä, joten niihinkin saa upotettua hyvin aikaa sairastellessa. Jos lapset ovat hyvässä voinnissa ja jaksavaisia, niin voidaan leipoa yhdessä. Sitten voikin rakentaa majan, jossa voi syödä itsetehtyjä leivonnaisia. Suihku/kylpyleikitkin ovat mukavaa ja oivaa puuhaa kipeinä oleville lapsille kylpylelujen parissa. Isompi lapsi voikin olla hetken itsekseen kylpyhuoneleikeissä, jotta itse saa tehtyä omia asioita.
Toiminnalliset kortit
Nyt kun esikoinen on ollut kipeänä, hän on halunnut useampaankin kertaan tehdä toiminnallisia kortteja. Meillä on kotona Pomenia tunneseikkailukortit, sekä eläinjoogakortit, joita olen käyttänyt hyödyksi myös töissä. Pomenia korteissa on aina aluksi pieni tarina ja sen jälkeen jokin tehtävä. Voi olla keskustelutehtäviä, toiminnallisia tehtäviä tai askartelutehtäviä. Korteissa käydään läpi erilaisia tunteita tehtävien sekä kysymyksien avulla. Korteissa on vaihtoehtoina kahdentyylisiä kortteja, on rauhallisempia sekä toiminnallisempia. Eläinjoogakorteissa on myös kahdenlaisia kortteja, on rauhoittavia sekä virkistäviä. Korttien kuvissa eläimet joogaavat ja korteissa kerrotaan ohjeet jokaiseen liikkeeseen.
Sadutus on myös hyvää ajanvietettä kipeänä ollessa. Sadutukseen tarvitset itsesi, lapsesi, paperin tai vihkon sekä kynän. Lapsi saa valita itse aiheen ja kertoa vapaasti satua. Aikuinen vain kirjoittaa lapsen kertomaa sanasta sanaan eikä korjaile mitään virheitä, eikä puutu sadun kerrontaan. Lopuksi aikuinen lukee lapselle sadun kokonaan ja lapsi voi vielä kertoa, jos haluaa muuttaa sadussa jotain. Esikoinen on sadutuksen jälkeen vielä piirtänyt tai maalannut kertomastaan tarinasta kuvan.
Yleensä kipeillä lapsilla on paljon energiaa, mutta aina ei onnistu uloslähtö kipeänäkään. Näissä tilanteissa voi vaikka tehdä sisälle temppuradan, jotta saa purettua energiaa. Sitä voidaan suunnitella yhdessä lapsen kanssa ja kun rata on valmis kiertää läpi yhdessä. Radan kiertämiseen voi kehitellä erilaisia sääntöjä, kulkea takaperin, ei saa koskea lattiaan, pitää kulkea musiikin tahdissa.
Toivottavasti sait ideoita! Mukavaa helmikuun alkua!
-Saara