Meidän perheessä on selkeä päivärytmi ja se on ollut samantyyppinen melkein koko esikoisen iän ajan eli kuusi vuotta. Nukkumaanmenoajat ovat välillä vaihdelleet mutta muuten päivän perusrunko on ollut samanlainen. Perusrungolla tarkoitan sitä, että syödään viisi kertaa päivässä ja ruokailut ovat suunnilleen samoihin aikoihin päivittäin ja niiden ympärille muotoutuu leikkiminen, ulkoilu, lepohetket, harrastukset yms. Olen huomannut sen olevan meidän lapsille hyväksi sekä myös meille vanhemmille. Tietenkin ollaan joustavia ja joskus ruokailuajatkin venyvät ja muuttuvat.
Rytmit ja rutiinit luovat lapselle turvallisuutta sekä pysyvyyttä. On tärkeää, että lapsikin on perillä miten päivärytmi menee ja tutut asiat myös rauhoittavat lasta.
Viikkokalenteri lapselle
Meillä on kotona seinällä lapsille tarkoitettu viikkokalenteri. Tällä hetkellä se on esikoisen käytössä ja häntä varten alun perin suunniteltu. Meidän 2-vuotias ei ihan vielä sitä ymmärrä, mutta tutustelee. Tuosta alhaalta voittekin tutustua viikkokalenterin ulkonäköön.
Miten se tehdään?
Olen käyttänyt apuna http://papunet.net sivuston materiaaleja. Siellä on helppokäyttöinen kuvapankki, josta saa tulostettua kuvia omaan käyttöön. Kalenterin pohjana olen käyttänyt eri värisiä kartonkipaloja ja kontaktoin ne, jotta eivät niin äkkiä rypisty ja repeile. Kuvapankin kuvista otin meidän viikkojärjestykseen sopivimpia kuvia mm. päiväkoti, koti, suihkussa käyminen, tanssiharrastus yms. Kontaktoin myös kuvat ja ne kiinnittyvät kalenteriin sinitarralla.
Kalenterin jokaiselle päivälle on sovittu tietyt värit, joita käytetään yleisesti ympäri maailmaa. Vihreä maanantai, sininen tiistai, valkoinen keskiviikko, ruskea torstai, keltainen perjantai, vaaleanpunainen lauantai ja punainen sunnuntai.
Käyttäminen
Yleensä sunnuntaisin teemme esikoisen kanssa seuraavan viikon viikkojärjestyksen valmiiksi. Joka aamu esikoinen käy siirtämässä nuolen oikealle päivälle ja näkee mitä sinä päivänä on tiedossa. Hän itse on ollut innoissaan kalenterista ja se on auttanut häntä ennakoimaan tulevia tapahtumia sekä osallistaa, kun saa olla mukana suunnittelemassa päivän kulkua. Kalenterista esikoinen itse näkee myös, milloin hänellä on päiväkotipäivä ja milloin ollaan kotona.
Lasten viikkojärjestyskalenterin voi tehdä myös tarkemmalla päiväohjelmalla eli lisäämällä siihen syönnit, ulkoilut yms. Joissakin päiväkodeissa käytetään myös tällaisia viikkokalentereita sujuvoittamaan päiväkodinkin arkea.
Perhekalenteri
Toinen iso apu meidän perheen päivä- ja viikkojärjestyksen seuraamisessa on ollut perhekalenteri. Siinä jokaiselle perheenjäsenelle on omat sarakkeet ja siitä näkee selkeästi mitä minäkin päivänä on ohjelmassa. Yleensä perhekalenterin mukana tulee tarroja, joita voi myös hyödyntää kalenterin merkkauksessa. Ei ole enää vuosiin tullut ostettua tavallista seinäkalenteria, kun tuollainen perhekalenteri on niin kätevä.
-Saara