Lauluja Vinkkejä

Syksyisiä lastenlauluja

Syyskuu on täällä ja syksylaulut ovat ainakin itselläni jo alkaneet soimaan päässä. 😄 Tähän postaukseen olen koonnut syksyisiä lastenlauluja. Löydät lauluihin sanat, leikkiohjeet sekä pienen laulunäytteen, jos laulun melodia ei tule mieleen vielä sanoja katsellessa. Laulun otsikon alta löytyy ensin laulunäyte sitten laulun sanat ja leikkiohjeet on kirjoitettu vihreällä. Toivottavasti löydät mieluisia lauluja kotiin tai töihin lasten kanssa!

Mörri-möykky tanssii

Mörri-möykky tanssii ja ruokopilli soi, ruokopillin tahdissa tanssiakin voi. Käännä nokka, käännä nokka näin. Peikkotanssi tanssitaan nokka nurinpäin.

Mörri-möykky tanssii ja ruokopilli soi, ruokopillin tahdissa tanssiakin voi. Käännä kädet, käännä kädet näin. Peikkotanssi tanssitaan kädet nurinpäin.

Mörri-möykky tanssii ja ruokopilli soi, ruokopillin tahdissa tanssiakin voi. Käännä jalat, käännä jalat näin. Peikkotanssi tanssitaan jalat nurinpäin.

Mörri-möykky tanssii ja ruokopilli soi, ruokopillin tahdissa tanssiakin voi. Käännä korvat käännä korvat näin. Peikkotanssi tanssitaan korvat nurinpäin.

säv. ja san. Marjatta Pokela

Mörri-möykky tanssii ja ruokopilli soi, ruokopillin tahdissa tanssiakin voi – Seistään ja tanssitaan omaa tanssia.

Käännä nokka, käännä nokka näin – Otetaan nenästä kiinni ja pienesti käännetään. Tehdään samoin jokaiselle vartalon osalle, jota laulussa käännetään.

Peikkotanssi tanssitaan nokka nurinpäin – Pidetään edelleen käännetystä nenästä kiinni ja pyörähdetään tanssien ympäri.

Kaksi pientä peikkolasta

Kaksi pientä peikkolasta, istui kärpässienen alla.

Sataa rop rop rop, sataa rop rop rop, sataa aivan kaatamalla.

säv. Usko Kemppi, san. tuntematon

Tähän lauluun olen nähnyt useampia eri leikkejä ja voisin jakaa niistä pari:

Laulussa kärpässienenä voi olla esim. sateenvarjo. Sateenvarjon alle menee kaksi lasta istumaan ja muut lapset jäävät sateenvarjon ympärille. Kun sataa rop rop rop lauletaan, muut lapset ropisuttavat hennosti sormilla sateenvarjon päältä. Tätä leikkiä voi jatkaa vielä pitemmälle niin, että lauletaan seuraavaksi kolmesta peikkolapsesta, neljästä peikkolapsesta jne. Ja aina sateenvarjon alla on sen verran peikkolapsia kuin laulussa lauletaan.

Seuraavassa versiossa jokainen lapsi tekee itselleen kärpässienen omista käsistään pään yläpuolelle. Sitten kun alkaa sade lapset voivat ropisuttaa sormilla oman päänsä päällä ja kun sade kovenee niin sormet ropistavat ympäri kehoa.

Syysretki (lähtekäämme metsään)

Lähtekäämme metsään, metsään, metsään. Lähtekäämme metsään retkelle. Hip hei trallalaa, hip hei trallalaa, hip hei trallalaa, lallallaa.

Puolukoita poimin, poimin, poimin. Puolukoita poimin trallallei. Hip hei trallalaa, hip hei trallalaa, hip hei trallalaa, lallallaa.

Sataa paljon vettä, vettä, vettä. Sataa paljon vettä, märkää on. Hip hei trallalaa, hip hei trallalaa, hip hei trallalaa, lallallaa.

Kotimatka alkaa juoksujalkaa. Puolukoita viedään äidille. Hip hei trallalaa, hip hei trallalaa, hip hei trallalaa, lallallaa.

säv. Trad., san. Maisa Krokfors

Kun lähdetään metsään, voidaan jaloilla tömistellä/kävellä. Puolukoita poimitaan kädellä koriin. Vesisadetta ropisutetaan sormilla maahan. Kotimatka kun alkaa, tömistellään/kävellään nopeasti.

Tuulee tuulee

Tuulee, tuulee syksyllä syksyllä. Tuulee, tuulee syksyllä näin. Phuuh phuuh, syksyllä syksyllä. Phuuh phuuh syksyllä näin.

Vettä, vettä syksyllä syksyllä. Vettä, vettä syksyllä näin. Tip tip tip tip tip tip, syksyllä syksyllä. Tip tip tip tip tip tip, syksyllä näin.

Kun tuulee, ollaan puita ja heilutellaan käsiä ylhäällä. Laulun sanoissa merkitty phuuh voidaan puhaltaa.

Kun sataa vettä sormet ropisee ympäri kehoa tai lattiaa.

Nalle puhin sadelaulu

Sataa, sataa ropisee pilipili pom, pilipili pom. Nallen varpaat palelee, pilipili pom pom pom. Nallen varpaat palelee pilipili pom.

Sataa, sataa ropisee pilipili pom, pilipili pom. Koko pieni Nalle puh on nyt märkä uh-huh-huh. Koko pieni Nalle puh on nyt märkä huh.

Nyt ei maistu hinaja pilipili pom, pilipili pom. Eikä myöskään vadelma, pilipili pom pom pom. Eikä myöskään vadelma, pilipili pom.

Sanat Britva af Geijerstam & Erik Olsoni
Suom. sanat Reino Helismaa

Sadetta voidaan ropisuttaa sormilla lattiaan tai omiin jalkoihin. Nallen varpaita palellessa silitellään omia varpaita. Kun pieni Nalle puh on märkä, halataan itseä ja silitellään käsiä. Jos on hunajapurkki- ja vadelmakortteja, voi ottaa ne mukaan lauluun ja näyttää lapsille silloin kun niistä lauletaan ja samalla heiluttaa päätä etteivät ne maistu Nalle puhille.

Nallet tallustaa

Nallet tallustaa lammen rantaan onkimaan. Pienin suuren kalan saa, muut ei ollenkaan. Pienin suuren kalan saa, muut ei ollenkaan.

Nallet tallustaa mustikoita maistamaan. Pienin marjat mussuttaa, muut ei ollenkaan. Pienin marjat mussuttaa, muut ei ollenkaan.

Nallet tallustaa sienimetsään poimimaan. Pienin täyden korin saa, muut ei ollenkaan. Pienin täyden korin saa, muut ei ollenkaan.

Nallet tallustaa karhuluolaan nukkumaan. Pienin hyvän unen saa, muut ei ollenkaan. Pienin hyvän unen saa, muut ei ollenkaan.

Risto Järvenpää

Nallet voi tallustaa jalkoja nostellen. Kun laulussa ongitaan, voidaan leikkiä onkivamme. Suuren kalan voi näyttää käsillä ja kun muut ei saa ollenkaan pudistetaan päätä. Mustikoita maistellaan omista käsistä ja taas pudistellaan päätä, kun muut ei saa ollenkaan. Sieniä poimitaan koriin ja pudistellaan päätä, kun muut ei ollenkaan. Kun mennään karhuluolaan nukkumaan, leikitään nukkuvaa joko maassa pötköttäen tai käsillä ja päällä nojaten omaan olkapäähän. Ja kun lauletaan muut ei ollenkaan, pudistetaan päätä.

Lehdet lentää

Lehdet lentää, lehdet lentää, nyt syksy jo on. Lehdet lentää, lehdet lentää, nyt syksy jo on.

Sataa vettä, sataa vettä, nyt syksy jo on. Sataa vettä, sataa vettä, nyt syksy jo on.

Sienet kasvaa, sienet kasvaa, nyt syksy jo on. Sienet kasvaa, sienet kasvaa, nyt syksy jo on.

Säv. ja san. Maisa Krokfors

En ole ihan varma onko alkuperäisessä versiossa vain tuo ensimmäinen värssy ja sitten olen kuullut nuo kaksi viimeistä jostain muualta.

Lehdet lentää – Voi heilutella huivia tai käsiä ilmassa.

Sataa vettä – Näytetään sormilla, kun vettä sataa alaspäin.

Sienet kasvaa – Näytetään käsillä kun sienet putkahtelevat ylöspäin.

Siili ja kastemato

Ai ai ai, kastutaan, siiliäiti juoksee. Lapsiaan sukkelaan vie se kuusen luokse.

Ai ai ai, kastutaan, kastemato kaivaa. Mullassaan toivoo vaan, sataisipa aina!

Ai ai ai, kastutaan, siiliäiti juoksee. Lapsiaan sukkelaan vie se kuusen luokse.

säv. ja san. trad.

Tässä laulussa voi olla mukana rekvisiittaa: siili, kuusi, pieniä siililapsia, kastemato. Aikuinen samalla esittää rekvisiitan avulla, kun lauletaan.

Lapset voivat olla siililapsia ja mennään äkkiä kuusen luokse.

Mukavia syyslauluhetkiä! ☔🍂

-Saara

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *