Ennen äitiyttä en isommin pohtinut minkälainen vanhempi tulen olemaan tai millä tavalla aion lapseni kasvattaa. Omat perusarvot ja ajatus siitä että tulee rakastamaan omia lapsia oli selkeä. Ajattelin kuitenkin, että tulen olemaan hyvä äiti, mitä ikinä se sisällään pitikään. Kuusi vuotta sitten, kun minusta tuli äiti, oli kaikki aivan uutta. Oli paljon opeteltavaa ja hyppy uuteen elämäntilanteeseen oli iso. Vaikka kaikki oli uutta, sopeutuminen ja uuteen oppiminen sujui hyvin. Nämä kuusi opettavaista vuotta ovat muovanneet minusta sen äidin, joka olen nyt. Tärkein ajatus koko vanhemmuuden ajan on ollut se, että haluan luoda lapsilleni turvallisen ja onnellisen lapsuuden. Turvallinen lapsuus pohjautuu siihen, että lapsen perustarpeet ovat kohdillaan. Lapsi saa ravintoa, lepoa ja hänellä on turvallinen elinympäristö.
Kulmakivet turvalliseen lapsuuteen
Turvalliseen lapsuuteen ja kasvuympäristöön liittyy niin paljon asioita. Päällimmäisenä tulee mieleeni se, että lasta rakastetaan ja lapsella on turvalliset rajat. Rakkautta ei voi olla liikaa ja koen, että on tärkeää sanoittaa ja näyttää lapselle kuinka tärkeä hän on ja mitä hän vanhemmille merkitsee. Rajat luovat turvallisuutta ja osoittavat lapselle, että hänestä välitetään.
Omassa vanhemmuudessani pyrin siihen, että lapsi saa olla oma itsensä ja hänet hyväksytään juuri sellaisena kuin on. Lapsen turvallisuutta lisää myös se, että hän saa näyttää omat tunteensa ja kaikki tunteet ovat sallittuja. Lapsen onkin hyvä opetella tunteiden säätelyä ja niiden näyttämistä turvallisten vanhempien sekä aikuisten seurassa.
Lapsuuden turvallisuutta tukee sekin, että lapselle annetaan aika ja mahdollisuus leikille, tutkimiselle ja asioiden oppimiselle. Pyrin omassa vanhemmuudessani antamaan lapsille tilaa leikkiä niin paljon kuin mahdollista ja toivonkin että leikkiminen ja lapsen uteliaisuus pysyvät heidän matkassaan vielä pitkään. Leikkimisestä aion kirjoittaa oman postauksen myöhemmin, niin pääsen jakamaan ajatuksia teille lisää.
Nyt kun esikoinen on aloittamassa syksyllä koulun, niin tulee mietittyä enemmän myös laajempaa kuvaa lapsen turvallisuudesta. Hänestä tulee itsenäisempi ja koulumaailmaan meno on erilaista. Hän tulee tulevaisuudessa kulkemaan koulumatkoja itsenäisesti ja tekemään enemmän omia päätöksiä joistain asioista. Turvallinen lapsuus vaatii myös sen, että jos perhe tarvitsee tukea ja apua, niin sitä on saatavilla.
Hei kiitos, jos jaksoit lukea tänne asti! Olisi kiva kuulla mitä mieltä olet aiheesta, joten kommentoi rohkeasti ja kerro mielipiteesi.
-Saara
Hei!
Kiitos Turvallinen lapsuus -tekstistäsi. Mieleeni oli erityisesti mainintasi rajoista. Kuten sanonta kuuluu, rajat ovat rakkautta ja tuovat, kuten mainitsit, turvallisuutta lapsen elämään.
Hei!
Kiitos kommentistasi! Kiva kuulla, että tekstistä löytyi yhteneviä ajatuksia. Mukavaa päivää!