Joskus omat lapset kyselevät, mitä olen itse leikkinyt ulkona lapsuudessa ja haluavat, että leikimme niitä yhdessä. Samaten töissä päiväkodissa lapset välillä haluavat, että leikitään yhdessä jotain perinteisiä ulkoleikkejä. Nämä on kyllä mukavia hetkiä itsellekin. On hauska muistella omia lapsuusleikkejä ja ulkoleikkien leikkiminen ylipäänsä on oikein mukavaa. Samalla saa itsekin hyötyliikuntaa touhuillessa lasten kanssa. Seuraavaksi siis ulkoleikkejä lapsille. Mukana on perinteisiä omasta lapsuudesta tuttuja ulkoleikkejä sekä muutama uudempikin leikki.
Perinteisiä ulkoleikkejä
Konkka
Leikissä valitaan leikkijöistä yksi konkka. Tämän jälkeen valitaan kotipesä, joka voi olla esim. lipputanko. Pelialueena voi olla, vaikka koko piha tai jokin tietty alue. Konkka laskee silmät kiinni kotipesässä sovittuun lukuun asti, esim. 20. Tällä välin muut menevät piiloon. Kun konkka on laskenut loppuun, huutaa hän kotipesässä ”Konkka kotona”. Tämän jälkeen konkka lähtee etsimään muita. Kun hän näkee jonkun piiloutujan, konkka lähtee juoksemaan kotipesää kohti. Sinne tultuaan hän koskee kotipesää (lipputanko) ja huutaa esim. ”Kerttu konkattu”. Kerttu on konkattu ja hän tulee kotipesään. Muut piiloutujat voivat vielä pelastaa konkatut leikkijät, niin että juoksevat ennen konkkaa kotipesään ja sieltä huudetaan ”Omat nimet kirjoissa” tai ”Kaikki pelastettu”. Konkka yrittää samalla juosta ensin kotipesään, jotta saa konkattua pelastajan. Jos pelastaja kerkeää ennen konkkaa, leikki alkaa alusta ja kaikki lähtevät uudestaan piiloihin. Kun konkka saa konkattua kaikki piiloutujat, valitaan uusi konkka ja leikitään uudestaan.
10 tikkua laudalla
Tämä leikki on melko samanlainen, kuin konkka, mutta tässä leikissä kotipesän virkaa ajaa lauta ja tikut. Leikkiin tarvitaan jokin lyhyt lauta, pieniä tikkuja/oksia sekä jokin kivi tms. jonka päällä laudan keskiosa voi olla. Yksi leikkijöistä valitaan etsijäksi. Aluksi lauta asetetaan kiven päälle ja tikut/oksat laitetaan laudan toisen pään päälle. Tämän jälkeen yksi leikkijöistä ponkauttaa jalalla laudan toisesta päästä, joten tikut lentävä ilmaan ja leviävät ympäriinsä. Etsijä kerää tikut takaisin laudan toiseen päähän ja huutaa ”Kymmenen tikkua laudalla”, jonka jälkeen hän alkaa etsimään muita. Kun etsijä näkee jonkun piiloutujan, juoksee hän laudan luokse ja huutaa lapsen nimen ja löydetty. Piiloutujakin lähtee juoksemaan lautaa kohti ja, jos kerkeää ennen etsijää, hän ponkauttaa tikut ilmaan ja juoksee uudestaan piiloon. Jos etsijä ehtii ensin, jää löydetty laudan viereen odottelemaan. Jos muitakin piiloutujia oli jo aiemmin löydetty ja joku piiloutujista ehtii ennen etsijää ponkauttamaan tikut laudalta, kaikki löydetyt saavat lähteä takaisin piiloihin. Kun kaikki piiloutujat on löydetty, voidaan leikki aloittaa alusta ja valitaan uusi etsijä.
Puuropata
Puuropadassa tehdään iso ympyrä, jonka reunoille ulkopuolelle tehdään pienempiä ympyröitä ulokkeiksi kiinni isoon ympyrään, jotka ovat leikkijöiden kotipesiä. Näitä pitäisi olla tasaisin välein. Eli ympyrästä tuleekin tavallaan kukka. Yksi leikkijöistä on kiertäjä ja loput leikkijöistä asettuvat omiin kotipesiin katse ison ympyrän keskustaa kohti. Kiertäjä ottaa käteensä pienen oksan tai kiven ja lähtee kiertämään leikkijöiden takaa ympyrän ympäri. Hän tiputtaa kepin/kiven jonkun leikkijän taakse maahan ja jatkaa matkaa. Kun kotipesässä oleva leikkijä huomaa kepin/kiven takanaan, hän ottaa sen käteensä ja lähtee juoksemaan kiertäjää vastakkaiseen suuntaan. Molemmat yrittävät keretä kotipesään ensimmäisenä. Se kumpi kerkeää ensin kotipesälle saa jäädä siihen ja toisesta tulee kiertäjä. Leikki jatkuu samalla tavalla. Jos kotipesässä oleva leikkijä ei huomaa keppiä/kiveä takanaan ja kiertäjä kerkeää kiertää yhden kierroksen, kotipesässä oleva menee puuropadan keskelle ja pyörii kolme pyörähdystä ympäri ja palaa takaisin omaan kotipesään.
Purkkis
Leikki on samankaltainen, kuin kymmenen tikkua laudalla. Leikkiin tarvitset jonkun purkin tai pallon. Yksi leikkijöistä on etsijä ja muut piiloutujia. Yksi piiloutujista potkaisee purkin/pallon kauas ja etsijä lähtee hakemaan sitä takaisin. Tällä välin muut leikkijät lähtevät piiloon. Etsijä alkaa etsimään piiloutujia ja kun hän näkee jonkun hän menee purkin/pallon luokse, koskettaa sitä ja huutaa ”Kerttu purkissa”. Kerttu tulee piilosta ja tulee etsijän luokse. Muut piiloutujat voivat pelastaa toisen siten, että juoksevat ennen etsijää purkin/pallon luokse ja potkaisevat sen taas kauas ja lähtevät piiloon, kun etsijä hakee purkkia/palloa.
Nurkkajussi
Nurkkajussissa valitaan yksi nurkkajussiksi, joka laskee kymmeneen. Kaikki muut leikkijät lähtevät kiertämään taloa/rakennusta yhteen suuntaan. Kun nurkkajussi on laskenut kymmeneen, hän lähtee kiertämään taloa valitsemaansa suuntaan. Nurkkajussi saa vaihtaa suuntaa talon nurkalla. Kun nurkkajussi ja muut leikkijät kohtaavat, muiden tulee olla liikkumatta. Jos nurkkajussi näkee matkallansa jonkun liikkuvan, tämä leikkijä palaa. Leikki päättyy, kun kaikki on poltettu.
Kiikkupallo
Kiikkupallossa yksi heittää palloa kiikkujille. Kiikuissa kiikkuvat potkaisevat pallon. Tätä voi leikkiä myös kiikkupolttopallona. Kun kiikkuja potkaisee pallon, heittäjä lähtee hakemaan sen ja kiikkujan tulee tehdä jokin asia tässä välissä, esim. kiertää jokin kivi/puu. Ja sitten kiikkuja ja heittäjä kisaavat kumpi kerkeää ensin kiikulle. Se joka viimeisenä tulee kiikulle, hänestä tulee pallon heittäjä.
Hiirenhäntä
Tähän leikkiin tarvitset hyppynarun. Yksi pyörittää hyppynarua, niin kuin hiirenhäntää ja muut hyppivät sen yli. Jos hiirenhäntä osuu, putoaa leikistä. Viimeinen jäljelle jäänyt voittaa ja sen jälkeen voidaan leikkiä uudestaan. Vaihtoehtoisesti voidaan leikkiä niin, että jos hiirenhäntä sotkeutuu jonkun jalkaan, tulee hänestä pyörittäjä.
Muita ulkoleikkejä
Maa, meri, laiva
Tässä leikissä merkitään maahan jollain tavalla kolme eri kohtaa, joiden jokaisen väliin jää hieman juoksuväliä. Hiekkakentällä voidaan vetää pitkä viiva hiekkaan. Jotain tötsiä/välineitä voi käyttää merkkaamisessa apuna. Eli yksi kohta on maa, toinen meri ja kolmas laiva. Tämän jälkeen aloitetaan jostakin näistä ja aikuinen/lapsi on leikkialueen reunalla huutamassa seuraavan alueen jolle siirrytään. Eli leikkijät juoksevat aina seuraavalle alueelle, joka huudetaan. Leikissä voidaan keksiä myös eri liikkumistapoja. Viimeisenä huudettuun alueeseen kerennyt tipahtaa pelistä ja voi tulla huutelemaan myös alueita.
Kuka pelkää jäämiestä
Leikissä valitaan ensin yksi jäämies. Määrätään rajat missä juostaan. Alue voi olla neliön/suorakulmion mallinen ja sitä juostaan päästä päähän. Jäämiehelle tehdään merkitty alue leikkialueen/kentän keskiosaan. Jäämies seisoo siis rajatun leikkialueen keskellä, johon on esim. merkattu viivalla tai tötsillä hänen alueensa leikkialueen reunasta reunaan. Jäämies huutaa ”Kuka pelkää jäämiestä” ja leikkijät lähtevät liikkeelle leikkialueen toisesta laidasta ja yrittävät juosta jäämiehen ohi toiseen laitaan. Jos jäämies koskettaa jotain leikkijöistä, hänkin siirtyy jäämieheksi tai voidaan leikkiä myös niin, että jäämies vaihtuu. Jäämies saa liikkua vain sivusuunnassa omalla viivallaan.
Väri
Tässä leikissä valitaan väri, joka kertoo muille leikkijöille, mitä he tekevät. Väri menee seisomaan esim. rakennuksen seinän viereen selkä muihin leikkijöihin päin. Kaikki muut leikkijät lähtevät samasta paikasta liikkeelle. Väri kertoo leikkijöille, minkä värisillä vaatteilla saa liikkua eteenpäin ja millä tavalla. Esim. ”Se kenellä on päällään jotain vihreää, saa liikkua kaksi askelta eteenpäin”. Värejä ja askeleiden lukumääriä vaihdellaan leikin aikana. Väri voi keksiä monenlaisia liikkumistapoja esim. hyppyjä, tipuaskelia, jättiläisen askelia, askelia takaperin yms. Se joka ensimmäisenä pääsee värin luokse, on seuraavaksi väri.
Peili
Yksi leikkijöistä on peili. Hän menee rakennuksen seinän viereen seisomaan kasvot leikkijöistä pois päin. Muut leikkijät aloittavat leikin samasta kohdasta. Kun peili on kääntyneenä seinään päin, leikkijät liikkuvat eteenpäin. Peili kääntyy leikkijöihin ja muut leikkijät jähmettyvät paikoilleen. Jos peili näkee jonkun liikkuvan, sanoo hän leikkijän nimen ja leikkijä siirtyy takaisin aloituspaikalla. Leikki jatkuu samanlaisena siihen asti, kun joku kerkeää ensimmäisenä peilin luokse ja hänestä tulee uusi peili.
Polttopallo
Polttopallossa tehdään leikki-alueeksi ympyrä, johon leikkijät mahtuvat sisäpuolelle ja mahtuvat siellä liikkumaan. Yksi leikkijöistä on polttaja, joka on ympyrän ulkopuolella ja koittaa polttaa ympyrän sisäpuolella olevia leikkijöitä heittämällä heitä pallolla. Sääntönä voi olla, että palloa ei saa heittää navan yläpuolelle. Kun pallo osuu ympyrän sisäpuolelle olevaan leikkijään, hän palaa ja tulee myös polttamaan muita leikkijöitä. Leikki loppuu, kun jäljellä on enää yksi leikkijä ympyrän sisäpuolella.
Hippaleikit
Hippaleikkejä on olemassa monenlaisia ja niitä voi myös keksiä itse. Puuhipassa leikitään niin, että kaikille muille paitsi yhdelle leikkijälle valitaan kotipuu, jossa he asuvat. Kun tämä ilman puuta jäänyt leikkijä huutaa ”talo palaa, pakko vaihtaa”, leikkijät vaihtavat puuta. Tässä vaiheessa ilman puuta ollut leikkijä koittaa saada itselleen jonkun puun. Ja se joka jää ilman puuta, jää huutajaksi. Puuhippaa voidaan leikkiä myös niin, että puut ovat turvapaikkoja ja niissä saa olla jonkin aikaa turvassa ja yksi hippa ottaa leikkijöitä kiinni.
Banaanihippaa leikitään niin, että yksi leikkijöistä on hippa, joka ottaa kiinni muita. Kun jää kiinni jää paikoilleen ja nostaa kädet suoraksi ylös, niin kuin olisi banaani. Muut voivat käydä pelastamassa kiinni jääneet kuorimalla banaanin, eli avaavat kädet erilleen alas.
Tällaisia leikkejä tuli mieleen omasta lapsuudesta ja mitä ollaan nyt omienkin lasten kanssa leikitty sekä joitakin olen oppinut työni kautta. Onko näissä jotain, mitä olet itsekin lapsuudessasi leikkinyt? Onko joku leikki eri nimellä? Oletko leikkinyt jotain muita ulkoleikkejä, joita ei tässä ollut listattuna?
-Saara