askartelu blogi

Itsetehdyn joulukalenterin suunnittelu

Joulukuu lähestyy ja olen suunnitellut lapsille kotiin itsetehtyä joulukalenteria. Olen tehnyt esikoiselle itsetehdyn joulukalenterin siitä asti, kun hän oli 2,5-vuotias ja kuopuksen syntymän jälkeen he ovat saanet yhteisen kalenterin. Esikoinen osaa jo odottaakin joulukalenteria, mutta kuopus ei varmaan muista edellisvuosien kalentereista hirveästi.

Itsetehdyn joulukalenterin idea

Ensimmäinen itsetehty joulukalenteri toteutettiin tosiaan silloin, kun esikoinen oli 2,5-vuotias. Tämä joulukalenteri tehtiin esikoisen huoneen seinälle. Osa luukuista oli kirjeitä, joissa oli laululeikkejä, tehtäviä, tekemisiä yms. Ja osa oli pienissä paketeissa, joissa oli tarroja, pinnejä yms. Nämä kirjeet ja pienet paketit aseteltiin mieheni kanssa kuusen muotoon seinälle. Kalenterista tuli todella hieno, mutta se oli isotöinen. Seuraavana vuonna kalenterin idea hieman muuttui ja ostimme valmiin kalenteripohjan, jonka saa kiinnitettyä seinälle ja siinä on valmiina jokaiselle päivälle luukut. Tämä kalenteripohja ei ole niin hieno, mitä alusta alkaen itsetehty, mutta ei vaadi niin paljoa työtä ja valmistelua.

Nykyään siis itsetehdyn joulukalenterin ajatus on se, että 1. joulukuuta meille muuttaa tonttu asumaan. Hän tuo mukanaan joulukalenterin ja laittaa joka päivä kalenterin lokeroihin kortin, jossa on kirjoittanut jokaiselle päivälle jotain kivaa tekemistä, tehtäviä yms. Tarkoituksena on pitää kalenteri vähemmän aineettomana, joten siinä on enemmän juurikin tekemiseen liittyviä asioita. Joissakin luukuissa tulee jotain syötävää, pieniä lahjoja yms. Tänä vuonna tontun mukana tuleekin myös tonttuovi, joka ilmestyy 1. joulukuuta edeltävänä yönä, jolloin tulee myös kalenteri seinälle.

Luukkujen suunnittelu

Joka vuosi joulukuun ensimmäisenä päivänä tonttu tuo kortin, jossa toivoo, että loisimme kotiin joulutunnelmaa joulukoristein, joita löytyy varastosta valmiiksi. Tällöin laitamme myös kuusen sekä koristelemme sen. Tänä vuonna tämä sama tontun toive esiintyy joulukalenterissa 3. joulukuuta. Se on aina kiva aloitus joulukalenterille sekä muutenkin joulun odotukselle. Olen suunnitellut kalenterin sisällön niin, että pääpaino on tosiaan materiaalittomissa asioissa ja tänä vuonna aion osallistaa lapsia enemmän. He saavat itse suunnitella monia asioita.

Tänä vuonna toistuvia asioita kalenterissa on mm. kirjaston kirjat, joululaulut- sekä leikit, pikkujoulut, joulukorttien tekeminen, jouluelokuvan katsominen yms. Tonttu tuo joinakin päivinä lapsille tonttukirjastosta kirjoja, joita lapset saavat itsekseen lukea sekä luetaan yhdessä. Joulu- sekä talvilauluja tulee useampana päivänä. Tonttu esim. toivoo, että laulaisimme ja leikkisimme Soihdut sammuu jne. Pikkujoulut ovat olleet nyt useampana vuonna yhtenä päivänä. Pikkujouluissa laitamme jouluista päälle, leivomme ja koristelemme pipareita sekä syömme torttuja ja juomme glögiä. Vietämme ihanan rauhallisia pikkujouluja joulumusiikkia kuunnellen. Yhtenä päivänä tonttu toivoo meidän tekevän sukulaisille joulukortteja. Yleensä hän on etukäteen miettinyt minkälaiset kortit voisimme tehdä ja tuo askartelutarvikkeita meille. Jouluelokuvan katsominen on myös yksi ehdoton joulutunnelman luoja ja sekin löytyy yhdestä luukusta.

Tänä vuonna uusia juttuja kalenteriin on mm. tonttujumpan suunnittelu, jonkinlaisen jouluohjelman/leikin tekeminen ja kuvaaminen sekä lasten lelujen karsiminen. Nämä edellä mainitut ovat siis sellaisia, jotka osallistavat lapsia ja he saavat suunnitella tonttujumpan sekä jouluohjelman ja ovat mukana lelujen karsimisessa. Tiedän, että lapset tulevat saamaan jouluna uusia leluja yms. itselleen, joten koen, että on tärkeää myös hoksauttaa luopua joistain leluista sekä tavaroista. Joulukalenterin yksi uusi luukku on myös heijastimien etsiminen ulkoa taskulamppujen avulla. Voi olla, että kalenteriin tulee vielä muitakin uusia juttuja, mutta suunnittelu on vielä vähän kesken. Olen ostanut Tigerista joulukalenteria varten tarroja, leimasimia sekä suklaakolikkoja. Näitä tonttu laittaa myös joihinkin luukkuihin. Luultavasti 24. päivä on sitten jokin lahja.

Ajattelin tehdä aina kerran viikossa joulukalenteriin liittyvän postauksen, jossa näette, mitä sillä viikolla kalenterista on tullut. Laitan kuvia ja kerron, mitä olemme tehneet. Kannattaa tulla seuraamaan kasvatusmosaiikkia myös instagramin puolelle, koska siellä aion jakaa joulukalenterista päivittäin stooreja.

Tällainen itsetehty joulukalenteri muodostuu tänä vuonna!

Mukavaa marraskuun loppupuolta kaikille! 😊

-Saara

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *