Vanhemmuus

Kaupassakäynti lapsiperhearjessa

Näin lapsiperhearjessa on ihan hyvä suunnitella jo pidemmälle ajalle, mitä syödään ja tehdä sen mukaisesti myös kauppalista. Ajattelinkin tässä postauksessa kirjoittaa ajatuksiani sekä pohdintoja kauppareissujen suunnittelusta, miten me valmistaudumme kaupassa käyntiin ja mitä kaupassakäynti lapsiperhearjessa vaatii.

Ruokien suunnittelu

Meidän perheessä suunnitellaan ruoat, joita syödään, viikoksi eteenpäin. Tämä jo itsessään sujuvoittaa arkea, kun tietää mitä ruokaa on minäkin päivänä ja niihin löytyy ainekset kaapista. Yleensä suunnittelemme jo etukäteen myös minä päivänä tehdään mitäkin ruokaa. Tämä ihan sen takia, koska joinakin arkipäivinä ei välttämättä kerkeä valmistaa mitään aikaa vaativia ruokia, jos työpäivä on pitempi. Ruokaa tehdään myös isompi määrä kerralla, jotta juurikin ruoanvalmistusta ei tarvitse toteuttaa päivittäin, vaikka se onkin mukavaa puuhaa.

Kauppalistan suunnittelu

Teemme yleensä jokaiselle kauppakäynnille kauppalistan. Se tehdään ruokien suunnittelun pohjalta ja perus kauppatarpeiden ylös laittamisella. Perus kauppalista sisältää aina paljon kasviksia sekä hedelmiä, leipää, jogurttia/rahkaa. Nämä ovat sellaisia ruokia, joita yleensä joka viikko tarvitaan lisää. Sitten katsotaan tarvitseeko lisää esim. leivän päällisiä, kaurahiutaleita, muroja, soppaa, hygieniatarvikkeita, pesuaineita yms. Näiden lisäksi kauppalistaan tulee ruoka-aineet, joista tehdään seuraavan viikon ruoat.

Käymme monesti samassa kaupassa joka viikko, joten muistaa aina, missä mikäkin tuote sijaitsee ja kaupassakäynti sujuu joutuisammin. Kauppalista rakentuu kaupan tuotteiden sijainnin mukaisessa järjestyksessä, joka sekin sujuvoittaa kaupassa käymistä. Ylipäätänsä kauppalista sujuvoittaa, rentouttaa sekä helpottaa kaupassa käymistä. Eikä välttämättä tule niin herkästi ostettua heräteostoksia.

Kaupassa käynti

Mies hoitaa yleensä isot kauppakäynnit, koska se hoituu auton kanssa helpommin. Itselläni kun ei sitä ajokorttia ole, niin jos käyn isommin kaupassa, käyn pyörän ja pyöräkärryn kanssa. Silläkin kyllä sujuu oikein hyvin ja pyöräkärryyn mahtuukin useampi kassi. Mielellään isommille kauppareissuille menen yksinäni ilman lapsia. Kuitenkin kaupassakäynti vie aikaa, joten se toteutuu helpommin ja nopeammin yksinään. Joskus ovat mukana myös isommilla kauppakäynneillä, mutta monesti sitten vähän pienimmillä ostoksilla. He kyllä itse mielellään ovat mukana ja haluavat työntää pikkukärryjä tai kantaa koria sekä kerätä tuotteita niihin.

Jossain vaiheessa kokeilimme kaupan noutopalvelua, mutta se sitten jäi. Koimme noutopalvelun kyllä käteväksi sekä toimivaksi ideaksi lapsiperheelle. Pystyi rauhassa valikoimaan tuotteet, joita oli mahdollista vielä muutella ennen noutamista ja sitten vain tietyn ajan sisällä noutaa tuotteet kaupasta. Ei tarvinnut käyttää aikaa kaupassa kiertelyyn ja vältti vielä paremmin heräteostosten tekemisen. Noutopalvelua olisi kyllä mukava kokeilla taas jossain vaiheessa.

Itsehän en siis mitenkään nauti kaupassakäynnistä tai shoppailemisesta. Se väenpaljous, hälinä ja ylipäätänsä koko touhu ei ole mieleeni. Mielellään annan jonkun muun sen tehdä puolestani, jos siihen on mahdollisuus. Tällaisia ajatuksia meidän kaupassakäynneistä ja miten siihen valmistaudumme lapsiperhearjessa. Mitä ajatuksia sinulla heräsi? Miten teillä toteutetaan isommat kauppakäynnit? Jaa ajatuksia kommentteihin! 😊

-Saara

2 kommentti

  1. -Laura- says:

    Lapsiperheessä ruokien ja ostosten suunnittelu on kyllä todella tärkeää arjen sujumisen kannalta. Meillä on viisi lasta ja olemme tilanneet ruokaostokset kotiinkuljetettuna jo noin viiden vuoden ajan. Ihan todella kätevää. Itsekään en pidä yhtään kaupassa käynnistä ihmisvilinän ja äänimaailman takia. Kaikki ostokset pyritään hoitamaan netissä. Meillä suunnitellaan viikon ruoat sunnuntaisin. Muutamia hyviksi todettuja nopeita arkiruokia, mitä lapset syövät ja jokunen enempi aikuisten makuun oleva vähän hienompi ruoka. Ruokien ainekset vain lisätään tilaukseen, vakiotuotteet pysyvät viikosta toiseen pitkälle samoina, tarpeen mukaan lisäillään ja poistetaan. Viikkobudjekti pyritään pitämään samana. Tilaukseen on helppo valita myös alennustuotteita.

    1. Kuulostaa kyllä todella kätevältä! 😊 Mekin itseasiassa suunnitellaan yleensä sunnuntaisin viikon ruoat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *