Kasvatus Vanhemmuus

Lapsen päiväunet

Tällä viikolla on paljon pohdituttanut lapsen päiväunet, erityisesti kuopuksen. Kuopus on ollut aina hyvä nukkumaan päiväunia. Vauvanakin nukkui pitkiä pätkiä. Onko nyt kuitenkin unen tarve muuttunut niin, että päivällä unta pitäisi olla vähemmän, jotta unipainetta olisi tarpeeksi yöunilla?

Päiväunien lyhentäminen

Nyt ollaan siis tultu siihen tilanteeseen, jota en itse ajatellut vanhempana koskaan tekeväni. Mainitsin päiväkodissa, että jos voisivat herättää kuopuksen tunnin unilta. Tähän ollaan tultu nyt siitä syystä, koska yksinkertaisesti alkaa jo väsy iskeä ja energia loppua yöheräämisten takia. Tässä on nyt pari kuukautta heräilty vähintään kaksi kertaa yössä, jota edelsi pitkät pätkät kokonaisia öitä. On tässä myös uuttakin tapahtunut, kun päiväkoti on alkanut. Ja ymmärrän, että yöheräämiset voivat johtua muistakin asioista kuin siitä, että nukkuisi päivällä liikaa. Nyt on kuitenkin pakko jo jotain kokeilla ja testataan näitä tunnin päikkäreitä jokunen viikko. Sitten varmasti jo selviää onko tällä vaikutusta vai ei.

Yöheräämiset

Kuopus siis herää yöllä vähintään kaksi kertaa. Hän ei yleensä itke tai ole peloissaan. Parina yönä on saattanut itkeä jonkin verran jolloin onkin varmaan nähnyt pahoja unia. Yleensä herätessään huutaa äitiä ja haluaa, että peitto laitetaan päälle. Yöheräämisiinhän voi olla moniakin syitä. Lapsi voi nähdä pahoja unia, tarvita vanhempia lähelleen ja haluaa varmistaa, että he ovat lähellä. Uusien asioiden alkaminen ja oppiminen voivat tehdä öistä levottomampia. Tai uni on kevyttä ja heräämistä tapahtuu, koska päivällä unta tulee liikaa, jonka takia lapsella ei enää riitä yöksi tarpeeksi unta. Kuopus menee nukkumaan joka ilta samaan aikaan ja yleensä herääkin samaan aikaan joka aamu.

Lapsen päiväunet varhaiskasvatuksessa

Koen itse tärkeäksi, että varhaiskasvatuksessa jokainen lapsi saa päivän aikana tarvittavan lepohetken ja mahdollisuuden nukkua päiväunet. Meillä kotona otamme myös lasten kanssa lepohetken, jolloin esikoinenkin saattaa vielä joinain päivinä nukkua. Ja vaikkei nukkuisi, niin kuuntelee äänikirjaa kuopuksen nukkuessa. On tärkeää kerätä päivänkin aikana voimia ja hengähtää, jotta jaksaa taas loppupäivän leikkiä ja touhuilla. Olen jotenkin aina ajatellut, että en tule oman lapseni unia rajaamaan päiväkodissa. Näin on kuitenkin nyt täytynyt tehdä ja toivotaan, että tällä on vaikutusta yöuniin. Jos ei mitään vaikutusta yöuniin tule, palataan takaisin aikaisempiin päiväuniin ja mietitään uudelleen asiaa sekä koitetaan keksiä apukeinoja, jotta öistä tulisi yhtenäisempiä. Lapsen unesta olen kirjoittanut aiemmin tänne.

Tämän viikon kuulumisia

Tämä viikko onkin ollut melkoisen täynnä kaikenlaista. Ollaan oltu tietenkin koulussa, päiväkodissa sekä töissä. Normaalin arjen lisäksi viikkoon on kuulunut esikoisen terveystarkastus sekä kuopuksen vanhempainilta ja harrastuksia. Nyt viikonloppuna itselläni on ollut vielä liikuntaleikkikoulun ohjaajakoulutus, joka onkin ollut todella hyödyllinen ja kehittävä koulutus. Paljon saanut ideoita ja vinkkejä työhöni. Ensi viikolla onneksi iltoja enemmän vapaana, niin kerkeää hyvin olla lastenkin kanssa. ❤

Mukavaa viikon viimeistä päivää ja ihanaa ensi viikkoa kaikille! 🍂

-Saara

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *