blogi

Joulu saapuu jokaiselle lapselle ja aikuiselle

Tänään on tämän vuoden viimeinen päivä. Onhan tämä vuosi mennyt hurjaa vauhtia. Tässä postauksessa kuitenkin palataan vielä joulun tunnelmointiin. Seuraava postaus sisältää sitten ajatuksia ja kuvia vuodelta 2023.

Blogin otsikon sanat löytyvät joululaulusta Joulu saapuu jokaiselle. Ja niinhän se joulu viikko sitten taas saapui. Meidän kotona joulua odotettiin jännityksestä innostuneina. Itselleni joulu on lempi juhlapyhä ja rakastan joulun tunnelmointia. Lapsia selkeästi jännitti joulun alkaminen.

Siirryimme joulunviettoon vanhempieni luokse jo perjantaina. Kävimme tekemässä vielä viimeisiä ruoka- ja joululahjaostoksia sekä valmistelimme ruokia. Esikoista jännitti kovin, hänelle ei oikein maistunut ruoka kunnolla eikä saanut iltaisin helposti unta. Itsekin osasi kertoa, että jännittää niin paljon ettei ruoka maistu. Juttelimme esikoisen kanssa, että on täysin ok jännittää ja minuakin jännittää. Selkeästi juttelu ja tunteista kertominen sitten helpotti myös hänen olemista.

Jouluaatto

Perinteistä poiketen joulukinkkua ei laitettu uuniin aaton vastaisena yönä, vaan aattoaamuna, jotta saatiin kinkku suoraan jouluaterialle. Aattoaamuna katsoimme Joulupukin kuumaa linjaa samalla joulukuusta koristellen. Viimeisenä katsottiin Lumiukko ja tämän jälkeen siirryimme lounaalle, jolloin tarjolla oli joulupuuro, luumusoppaa, saaristolaisleipää sekä joululimppua. Tämän jälkeen lapsilla oli lepohetki ja aikuiset alkoivat valmistella kalaruokia jouluaterialle. Tein savulohimoussea sekä katkarapumössöä. Molemmista tuli todella herkullisia.

Lepohetken jälkeen minun mummini tuli myös viettämään joulua kanssamme. Mummi toi joitain lahjoja lapsille ja me annoimme lahjoja mummille. Avattiin lahjat ja lapset alkoivatkin heti leikkimään niillä. Ennen jouluateriaa otin myös huiluni esiin ja soitettiin lasten kanssa yhdessä useampi joululaulu. Joulukinkun valmistuminen kesti hieman pidempään, joten jouluateria hieman venähti. Jouluaterialla söimme ensin kylmät kalaruoat ja sitten lämpimän aterian. Alkuruokana oli graavilohta, savulohimoussea, katkarapumössöä, saaristolaisleipää, keitettyjä kananmunia, sienisalaattia, savuporosalaattia, silliä sekä savulohta. Tämän jälkeen oli vuorossa pääruoka, joka sisälsi joulukinkkua, keitettyjä perunoita, kastiketta, lanttu- sekä porkkanalaatikkoa, rosollia sekä kastiketta. Jouluruoat olivat kyllä taas todella onnistuneita ja herkullisia. Itse en ole nuorempana pitänyt joululaatikoista, mutta nykyään ovat yksiä lemppareita. Lapsille maistui osa kalaruoista, kinkku sekä perunat. Heille oli vielä lisäksi pilkottuna kasviksia.

Ruokailun jälkeen lapset menivät hetkeksi lukemaan kirjaa ja sillä välillä siirsimme joululahjoja ulko-ovelle. Lasten tultua lukemasta kuului ulko-ovelta koputus ja oven avattuaan lapset huomasivat useampia lahjapussukoita, joiden päällä oli kirje. Kirjeessä kerrottiin, että joulupukki ei kerennyt tulla sisälle asti, koska oli niin kiirettä. Hän toivotti myös hyvää joulua. Pussukat kannettiin sisälle ja esikoinen alkoi jakamaan lahjoja. Lahjojen avaamisen jälkeen lapset leikkivät lahjoilla ja tämän jälkeen aloimmekin iltapuuhiin. Lasten mentyä yöunille me aikuiset pelailimme vielä joululahjaksi saatua Dinner in Paris peliä.

Joulupäivä

Joulupäivän aamu alkoi uusilla leluilla leikkiessä. Esikoinen sai barbiekeittiön, barbien sekä sylvanian families perheen, jolla aloitti leikkimään vanhempieni luona. Kuopus aloitti leikit muutamalla sylvanian families lelulla, barbiella sekä liikkuvilla vetureilla. Aamupäivän aikana kävimme myös ulkona läheisessä leikkipuistossa laskemassa mäkeä. Joulupäivä meni rennoissa tunnelmissa jouluruokia syöden, lasten elokuvaa katsellen, lautapelejä pelaillen sekä konvehteja maistellen.

Tapaninpäivä

Tapaninpäivänä söimme vielä jouluruokia ja lapset leikkivät paljon saamilla lahjoillaan. Kävimme myös laskemassa pulkkamäkeä. Joulun ajalle sattui kyllä hyvät kelit, ei liikaa pakkasta ja luntakin oli tullut aiempina päivinä mukavasti. Ulkona oli ihana talven ihmemaa.

Lapset leipoivat papan kanssa herkullisia suklaamuffineita. Itse testailin lahjaksi saamaani ringlightia. Iso apu tulee olemaan kuvien ottamisessa, aivan on eri laatuisia kuvia, kun valon saa kohdistettua kuvattavaan kohteeseen. Tässä postauksessa ei vielä kuvissa ole käytetty lisävaloa, joten kuvien laatu edelleen samalla tasolla kuin edeltävissäkin postauksissa.

Tapaninpäiväkin vietettiin rennoissa tunnelmissa nauttien vielä joulutunnelmasta.

Näin vietimme meidän joulua. ✨ Millainen teidän joulu oli? 😊

-Saara

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *