Kasvatus Vanhemmuus

Lapsen itseilmaisu ja oman polun löytäminen

Olen kiitollinen vanhemmilleni siitä, että olen saanut olla lapsuudessani oma itseni. Olen saanut leikkiä kaikenlaisia leikkejä ja toteuttaa sekä ilmaista itseäni haluamillani tavoilla. Haluan jatkaa tätä samaa myös omien lasteni kanssa. Tärkeintä on, että lapsi saa olla täysin oma itsensä ja löytää itse oman polkunsa, jonka varrella olen opastamassa sekä tukemassa. Lapsen itseilmaisu tukee itsetunnon kehittymistä. On tärkeää, että lapsi saa ilmaista ja toteuttaa itseään monin eri tavoin, kuten esimerkiksi monella eri fyysisellä tavalla, mm. kädentaidoilla, musiikin avulla, kehollisin keinoin sekä suullisesti.

Lapsen itseilmaisu leikin sekä vaatteiden avulla

Meillä kotona lapset saavat leikkiä monenlaisilla leluilla ja erilaisia leikkejä. Heillä on molemmilla omat lempilelut- ja leikit. Niistä kerron lisää tässä postauksessa. Lempilelut ovat muodostuneet omien mieltymysten mukaan ja pyrinkin vanhemmuudessa siihen, etten itse ohjaa lasta lempilelujen- ja leikkien muodostumisessa. Lapsi löytäisi itse ne mielenkiintoisimmat touhunsa. Ja tämän myötä niitä mielenkiintoisia leluja ja touhuja onkin monia.

En koe omakseni jaotella leluja tyttöjen ja poikien leluiksi. Kaikki lelut ovat sellaisia, joilla kuka vain voi leikkiä. Yksi päivä tuossa huomasin meille tulleessa lelulehdessä selkeän jaottelun leluille. Barbiet, nuket, petshopit yms. ovat sellaisilla sivuilla, joissa väriteema on pinkki ja punainen, kun taas autot, dinosaurukset yms. ovat sivuilla, joissa väriteemana on vihreää ja sinistä. Tämän lisäksi lehden kuvituksessa nukeilla leikkii tytöt ja autoilla pojat. Tästä lapsi voi saada sen vaikutteen, että hänelle suunnatut lelut ovat jotain tiettyjä.

Sama pätee myös lasten vaatteissa. Yleisesti päivittäistavarakaupoissa tyttöjen vaatteiden värimaailma painottuu pinkkiin sekä punaiseen, kun taas poikien siniseen ja vihreään ja siellä on selkeästi jaoteltu nämä vaatteet erilleen. Meillä lapset saavat monesti itse valita vaatteensa, mitä laittavat päälle. Sillä tavalla saavat myös ilmaista itseään sekä tuoda mielipiteensä esille. Minulla itselläni on yleensä päällä tummaa, etenkin mustia vaatteita. Lapseni eivät kyllä ole tässä asiassa ottaneet minusta mallia tai vaikutteita. 😄 Esikoinen haluaa pukea värikkäitä vaatteita ja yleensä hän sanookin, ettei halua mitään mustaa päälle, koska se on tylsää. Ihanaa, että he haluavat toteuttaa itseään vaatteidenkin avulla.

Harrastukset

Lasten harrastukset pohjautuvat heidän mielenkiinnon kohteiden mukaan. Molemmat tykkäävät tanssimisesta, joten he ovat halunneet harrastaa tanssia. Itselläni on vahva tausta musiikin suhteen ja musiikki näkyy ja kuuluu meillä monessakin muodossa. Selkeästi lapsetkin pitävät musiikin kuuntelusta, laulamisesta sekä eri soittimien soittamisesta. En halua lapsille kuitenkaan tuputtaa musiikkia vain sen takia, koska se on itselläni yksi mielenkiinnonkohteista, mutta kyllä se on paljon meidän arjessa mukana. Jos he jossain kohtaa innostuvat enemmän jonkin soittimen soittamisesta tai laulamisesta, niin ehdottomasti saavat lähteä sille polulle. Haluan kuitenkin tutustuttaa lapset monien eri tekemisten pariin, jotta he saavat erilaisia kokemuksia ja sen myötä löytävät sen oman polkunsa.

Molempien tyttöjen yksi lempipuuhista on kaikenlainen askarteleminen ja piirtäminen. Meidän askartelutarvikkeet ovat kotona lasten saatavilla, niin he voivat itse hakea askarteluvälineitä silloin kun haluavat. Esikoinen on myös innostunut piirtämään opetusvideoiden avulla, joita löytää youtubesta. Olohuoneen lattia on monesti taiteiluateljeena 😄 Pidämme kaikki lelut, pelit, soittimet yms. lasten saatavilla, jotta voivat vapaasti niitä ottaa. Kotona leluille on omat paikat, mutta lapset voivat silti leikkiä sekaisin kaikilla leluilla ja he yhdistelevät yleensä leluja leikeissään. Tällä tavalla lapset pääsevät ilmaisemaan ja toteuttamaan itseään monipuolisesti, eikä lapsen toimintaa tule rajattua.

Lapset ilmaisevat itseään myös kertomalla omia pohdintoja sekä mielipiteitä. Niin kotona, kuin myös työssäni on ihana kuulla lasten pohdintoja ja ajatusmaailmaa. Kun lapsi huomaa, että aikuinen kuuntelee häntä ja on läsnä, kertoo hän myöhemminkin lisää ajatuksiaan. Kaikille lapsille on tärkeää saada äänensä kuuluviin ja tulla kuulluksi!

Mukavaa lauantaita!

-Saara

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *