Reseptit

Norjalainen joululimppu

Tämä norjalainen joululimppu on helpo tehdä, mutta vaatii hieman enemmän aikaa, koska tätä kohotetaan useampaan otteeseen. Seuraavaksi siis ohje norjalaiseen joululimppuun, josta tulee kaksi limppua. Tämä joululimppu sopii kivasti joulupöytään ja on varmasti herkullisen jouluinen. Alkuperäinen ohje löytyy Valittujen palojen Joulun herkut kirjasta nimellä norjalaiset maustelimput, jota muokattu hieman.

Leipomisvälineet

  • Kattila
  • Leivontakulho
  • Desimitta
  • Teelusikka
  • Ruokalusikka
  • Kaksi 2 litran vuokaa

Ainekset ( 2 limppua)

33 cl (3,3 dl) tummaa olutta tai portteria

2 1/2 dl maitoa

1 1/2 dl siirappia

75 g hiivaa

1/2 tl suolaa

2 tl neilikkaa

noin 8 dl vehnäjauhoja

noin 500 g ruisjauhoja

Ensimmäiseen voiteluun

haaleaa vettä

Toiseen voiteluun

1/2 tl perunajauhoja

1 rkl kylmää vettä

1/2 dl kuumaa vettä

Valmistus

1. Sekoita tumma olut, maito sekä siirappi kattilassa ja lämmitä seos 37 asteeseen.

2. Murenna hiiva taikinakulhoon ja liuota hiiva pieneen määrään olut-maito-siirappiseosta.

3. Lisää suola, neilikka ja loput nesteestä ja sekoita.

4. Vaivaa joukkoon vehnäjauhot ja puolet ruisjauhoista koneella tai käsin.

5. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä 30 minuuttia.

6. Alusta taikinaa hiukan lisää ruisjauhoilla ja anna kohota liinan alla toiset 30 minuuttia.

7. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja lisää loput ruisjauhot. Jos taikina tuntuu käsissä jo sopivan kiinteältä, ei välttämättä tarvitse lisätä ihan kaikkia loppuja ruisjauhoja.

8. Jaa taikina kahtia ja leivo kahdeksi pitkänomaiseksi limpuksi. Laita limput noin 2 litran vetoisiin voideltuihin leipävuokiin. Kohota leipiä vielä vuoissa liinalla peitettynä lähes kaksinkertaisiksi 30 minuuttia.

9. Pistele leipiä varovasti haarukalla. Voitele ne haalealla vedellä ja kypsennä uunin alatasossa 175 asteessa. Kypsymisaika on noin 40 minuuttia.

10. Sekoita perunajauhot kylmään veteen. Lisää kuuma vesi. Voitele leivät seoksella vähän ennen kuin ne ovat kypsiä. Voitelusta leipiin tulee hieman kiiltoa.

11. Jäähdytä leipiä vähän aikaa vuoissaan. Kumoa ne, mutta jäähdytä päällypinta ylöspäin. Leivät säilyvät hyvin esim. pusseissa. Leivät voi myös pakastaa.

Jos kaipaat viileisiin talvipäiviin herkullista lämmikettä käy kurkkaamassa bataattikeitto-ohje täältä.

-Saara

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *