Vinkkejä

Reissaaminen lasten kanssa

Omassa lapsuudessani teimme monia reissuja ympäri Suomea ja olen aina nauttinut niistä sekä saanut mukavia muistoja. Omien lasten myötä olen halunnut jatkaa tätä perinnettä ja haluan antaa lapsilleni samanlaisia kokemuksia matkusteluun liittyen, joita itse olen lapsuudessani saanut.

Reissaaminen lasten kanssa on antoisaa ja mukavaa puuhaa (pääosin 😁). On ihana nähdä, miten lapset nauttivat ja saavat uusia kokemuksia. Monesti reissuun lähtemiseen liittyy lähtöstressi, ainakin omalla kohdallani. Sitä miettii, että onko kaikki tarvittava mukana ja mitä pitää muistaa huolehtia etukäteen yms. Parhaimmillaan kotiin tulee takaisin uusia kokemuksia rikkaampana, rentoutuneena ja levänneenä. Me olemme reissanneet lasten kanssa vain Suomessa, mutta olisi tarkoitus lähteä käymään jossain vaiheessa vähän kauempanakin. Jos on antaa vinkkejä hyvistä ulkomaankohteista lapsiperheille, niin laittakaa kommenttia!

Päiväreissut ja -retket

Viihdytään lasten kanssa hyvin kotona. Välillä on kuitenkin kiva tehdä myös päiväretkiä/-reissuja ja on mahtavaa miten meidän lähiympäristössä järjestetään monenlaisia tapahtumia lapsiperheille. Olemme useampana kesänä tehneet päiväreissun läheisille maatiloille, joissa lapset pääsevät tutustumaan maatilan eläimiin, maatiloilla käytettäviin työkoneisiin sekä ympäristöön. Näistä reissuista lapset ovat nauttineet kovasti.

Kesäisin tulee käytyä isommissa leikkipuistoissa, jotka ovat kotoa vähän kauempana. Eväät mukaan, niin puistoissa voi viettää useammankin tunnin. Meiltä pienen ajomatkan päässä on Koitelinkoski, jossa on hienot koskimaisemat sekä nuotiopaikkoja eväshetkiä varten. Liminganlahden lintutorni on oiva retkikohde lapsiperheille. Parkkipaikalta on lyhyt matka lintutornille helppokulkuista maastoa pitkin, 2-vuotiaankin on helppo kävellä. On ulkovessat, jos hätä yllättää sekä useampia nuotiopaikkoja.

Talvisin tehdään hiihtoretkiä. Lämmintä kaakaota mukaan ja sopivan mittainen reitti, niin esikoinenkin jaksaa hiihtää omaa vauhtia. Kuopus kulkee mukana pyöräkärryssä, johon saa vaihdettua renkaiden tilalle sukset. Esikoinen pitää kovasti hiihtämisestä ja kuopus viihtyy hyvin kärryssään, joten tällaiset retket on helppo toteuttaa.

Oulussa järjestetään paljon myös erilaisia kulttuuritapahtumia lapsiperheille. Olemme käyneet eri lastenkonserteissa, teatterinäytöksissä sekä ulkotapahtumissa. Esikoisen kanssa tulee myös käytyä elokuvissa katsomassa lastenelokuvia. Vasta kävimmekin katsomassa odotetun uuden Risto Räppääjän.

Pidemmät reissut Suomessa

Osa meidän sukulaisista asuu eri kaupungeissa, joten sen myötä tulee tehtyä pidempiä reissuja ympäri Suomea. Olemme myös reissanneet pari kertaa asuntoautolla esikoisen ollessa pienempi. Asuntoautoreissut ovat mieleeni, koska samalla kun liikkuu paikasta toiseen, on yöpymispaikka mukana. Ja lyhyessäkin ajassa pääsee tutustumaan useampaan paikkaan. Useimmat yöt tuli yövyttyä leirintäalueilla. Monilla leirintäalueilla on paljon tekemistä lapsille ja leirintäalueilla on aina jotenkin mukava tunnelma. Vuokrasimme asuntoauton torin kautta. Kesäreissua varten asuntoauton vuokraamisessa saakin olla ajoissa liikenteessä, koska ne ovat selkeästi suosittu matkailutapa monelle.

Sitten mainitakseni muutaman kohteen, jotka olemme kokeneet hyviksi perhelomakohteiksi kotimaanmatkailussa. Kalajoki on mukavan ajomatkan päässä meiltä ja siellä olemme käyneet kerran talvella. Siellä on hyvät hiihtoladut, mäenlaskupaikat, leikkipuisto sekä kylpylä. Olen itse käynyt lapsena Kalajoella useampaan otteeseen kesäisin ja kesäisin tekemistä löytyykin enemmän. Tarkoitus olisi käydä siellä lasten kanssa myös kesällä. Rokua on myös hyvän etäisyyden päässä ja sielläkin olemme käyneet talvella, joten tekeminen painottui hiihtämiseen, mäenlaskuun sekä kylpylässä käymiseen.

Vuokatissa/Katinkullassa olemme käyneet useampaan otteeseen kesällä sekä talvella. Sieltä löytyy useampi leikkipuisto, mainiot hiihto-sekä pyöräilyreitit, uimaranta, kylpylä, keilahalli. Tekemistä löytyy kaiken ikäisille. Kuusamon tropiikissa olemme käyneet kerran ja sekin on hyvä kohde lapsiperheille, jotka nauttivat kylpylässä polskimisesta.

Vuosi sitten kesällä kävimme Turussa. Turku on kaunis kaupunki ja tekemistä lapsille kyllä riittää. Kävimme Turun reissullamme Naantalin muumimaailmassa. Esikoisen kanssa kävimme ensimmäistä kertaa muumimaailmassa hänen ollessaan 3-vuotias. Viime kesänä pääsimme sinne molempien lasten kanssa. Molemmat lapsistamme ovat muumifaneja, joten päivä muumimaailmassa oli yksi reissun kohokohdista. Vierailimme myös Turun linnassa, jossa esikoinen osallistui opastettuun kierrokseen. Kierros oli oikein sopiva 6-vuotiaalle ja osallisti mukavasti lapsia. Turun linnassa on useampia eri opastettuja kierroksia aikuisille sekä lapsille. Yhtenä päivänä vuokrasimme veneen, jolla ajelimme Aurajokea pitkin. Otimme omat eväät mukaan ja nautimme maisemista. Ennen reissua kirjasin ylös mapsiin, missä paikoissa olisi kiva käydä ja yksi niistä oli Turun seikkailupuisto. Siellä saatiin kulumaan yksi päivä. Seikkailupuisto on todella iso ja siellä järjestetään erilaisia tapahtumia lapsiperheille. Paljon jäi kokematta ja näkemättä, joten Turkuun haluan ehdottomasti vielä uudelleen.

Siinäpä lyhykäisyydessään meidän perheen reissaamisista. Toivottavasti sait jotain kivoja ideoita reissukohteiksi! Mukavaa maaliskuun alkua.

-Saara

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *