askartelu

Vappuaskartelu lapsen kanssa

Vappu on lähestymässä, joten onkin hyvä aika askarrella vappukoristeita. Meidän perheessä on nyt sairasteltu ja taudin on saanut 3/4 perheestä. Nyt on siis ollut hyvin aikaa askarrella ja piirrellä kaikenlaista. Tämä vappuaskartelu sopii hyvin taaperoikäisestä ylöspäin. Askartelussa 6-vuotias onnistui pääosin itse tekemään kaiken ja 2-vuotias teki aikuisen tukemana. Seuraavaksi kerron mitä tarvitset askartelua varten sekä miten askartelun vaiheet etenevät.

Materiaalit

 • Eri värisiä kartonkeja
 • Eri värisiä silkkipapereita
 • Lankaa

Työvälineet

 • Lyijykynä
 • Sakset
 • Liima, puikko- sekä askarteluliima

Työvaiheet

 1. Piirrä lyijykynällä kartonkiin ilmapallo. Kuviossa voi käyttää omaa luovuuttaan. Me teimme pyöreitä ja sydämiä.
 2. Leikkaa ilmapallo ääriviivoja pitkin.
 3. Piirrä kynällä ilmapalloon eri mallisia kuvioita, esim. neliö, ympyrä, sydän, kukka, kolmio… Kuviot saa olla melko isoja, jotta lapsen on helppo leikata ne.
 4. Leikkaa kuviot ääriviivoja pitkin (isommalle lapselle voi avittaa alkuun ja pienemmän lapsen pallosta voi aikuinen itse leikata kuviot).
 5. Leikkaa silkkipaperista kuvioiden päälle sopivan kokoiset palaset.
 6. Liimaa silkkipaperit kuvioiden päälle niin että laitat liimaa puikkoliimalla kuvion reunoille.
 7. Nyt annetaan ilmapallon hetken kuivahtaa ja tehdään ilmapallon narut valmiiksi
 8. Leikkaa kaksi lankapätkää (tulee kivan näköinen kun langat ovat erivärisiä) ja taita langat kaksin kerroin.
 9. Pyörittele langat yhteen niin että toinen pitää lankojen toisesta päästä pyörittäen niitä toiseen suuntaan ja toinen toisesta päästä pyörittäen vastakkaiseen suuntaan. Näin langat kietoutuvat yhteen.
 10. Tämän jälkeen aikuinen ottaa molemmat lankojen päät itselleen. Jos lankapätkä rullautuu, sitä voi suoristaa toisella kädellä vetämällä lankoja alaspäin.
 11. Tee solmu lankojen toiseen päähän, jossa on langanpäät.
 12. Laita askarteluliimaa ilmapallon ”puhallusnyppylään”(😄) ja laita lanka liiman päälle. Tämän jälkeen voit vielä lisätä liimaa langan päälle, jotta liimaus varmasti pitää.
 13. Sitten annetaankin kuivua ja sen jälkeen askartelut voi laittaa koristamaan ikkunaa.

Piirtäminen opetusvideon mukana

Vielä lopuksi yksi vinkki piirtämiseen liittyen. Olemme esikoisen kanssa nyt sairastellessa piirtäneet youtuben opetusvideoiden mukana. Innostaa lastakin ihan eri tavalla piirtämisessä, kun sieltä löytyy laajasti erilaisia malleja ja on hyvät ohjeet. Olemme katsoneet vain englannin kielisiä piirtämisvideoita, joten esikoinen ei ihan vielä ymmärrä mitä niissä puhutaan. Videoiden mukana pärjää kyllä myös vain katsomalla, koska niissä näytetään selkeästi mitä tehdään.

-Saara

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *