Kasvatus Kuuntele Vanhemmuus Vinkkejä

Kesälomasuunnitelmat

Kaipaavatko lapset kesäksi paljon suunniteltua toimintaa? Saattavat kaivata, mutta eivät tarvitse. Lapset nauttivat siitä, että saavat viettää kesälomapäiviä perheen kanssa. Eivät he odota mitään spesiaalia joka päivälle. Välillä on myös hyvä olla tylsää, jotta lapsi pääsee itse käyttämään omaa luovuuttaan sekä mielikuvitustaan tekemisissään. Jos joka päivä olisi jotain spesiaalia, niin jonkun ajan päästä se ei enää tuntuisikaan spesiaalilta. Kesälomasuunnitelmat ovat mietinnässä joka kesä: mitä tekemistä järjestää lapsille?, mihin lähdetään reissuun? ym. Nyt kuitenkin kesän edetessä kesäkuu onkin mennyt aika pitkälti fiilispohjalta tekemisten suhteen ja se on tuntunut oikein hyvältä. Loppukesä voisikin mennä samalla tavalla, sisältäen kuitenkin joitain toiveita. Mennään ja tehdään sen mukaan miltä tuntuu, ei suunnitella liikaa etukäteen, eikä oteta paineita.

Lomalla olemme pitäneet päivärytmin aikalailla samana kuin arkisin, joka toimii meidän lapsille todella hyvin vielä tässä hetkessä. Jos lapset menisivät nukkumaan myöhemmin, he heräisivät kuitenkin samaan aikaan kuin arkena. Selkeästi lämpimät ilmat ja valoisuus on vaikuttanut nukahtamiseen illalla. Samat rutiinit ja päivärytmi luovat lapsille turvallisuuden tunnetta ja selkeyttä päivään. Päivärytmi lapsen sekä vanhemman tukena arjessa postauksesta löydät tarkemmin meidän päivärytmistä.

Mitä olemme tehneet kesäkuussa?

Kesäkuussa nähtiin paljon sukulaisia ja heidän kanssa vietettiin ihania hetkiä! Kesäkuussa myös sairasteltiin, jonka takia oltiin useampi päivä kotona. Jokainen oli vuoronperään kipeänä. Nyt tässä kirjoittaessani huomasin, että esikoinen on ollut tänä vuonna joka kuukausi kipeänä, alkuvuodesta oli pitkiäkin sairasteluja. Kesäkuussa ollaan ulkoiltu paljon ja nautittu kesäisistä keleistä.

Vietimme yhden päivän liikennepuistossa. Se oli lapsille mieleinen paikka. Kävimme siellä tänä kesänä ensimmäistä kertaa. Esikoinen ajeli serkkunsa kanssa yhdessä isommilla polkuautoilla ja kuopus oli välillä heidän kyydissä peräkärryssä. Polkuautot olivat sen verran isoja, ettei kuopuksen jalat vielä yltäneet polkimille. Liikennepuistossa oli myös kolmipyöriä, mutta nekin olivat isompaa mallia. Tehtiin kuopuksen kanssa kävelykierroksia ympäri liikennepuistoa esikoisen ja serkun ajeluja seuraillen. Kävimme liikennepuistossa aamupäiväaikaan, jolloin ei ollut hirveää ryysistä. Mahtava paikka lapsiperheille: pääsee opettelemaan liikennesääntöjä, ilmainen sekä iso alue leikkimiseen ulkona.

Juhannus vietettiin mökillä ja jäätiin vielä juhannuksen ylikin alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen. Meidän mökki sijaitsee lyhyen ajomatkan päässä, joten sinne on kyllä mukava lähteä lyhyemmällekin käynnille. Mökillä vietettiin paljon aikaa ulkosalla ja saatiin nauttia aurinkoisista sekä sateisista keleistä. Lapset kiikkuivat, ajelivat polkutraktorilla, ihastelivat ja keräilivät kukkia, leikkivät saippuakuplakoneella sekä uivat uima-altaassa. Teimme yhdessä kävelyretkiä ja puuhommia. Meidän mökillä on paljon sääskiä ja muita ötököitä. Pyrimme aina suojaamaan lasten ihon hyttysiltä, mutta myrkyttömin vaihtoehdoin. Yleensä suojaamme ihoa pitkillä vaatteilla ja edellisinä vuosina esikoinen on välillä kulkenut mökillä hyttysverkkoasu päällä. Tänä vuonna kokeilimme työkaveriltani saatua vinkkiä oliiviöljyä. Sitä laitettiin lasten iholle ja selkeästi hyttyset karttoivat oliiviöljyn tuoksua eivätkä tulleet niin paljoa iholle. Osa sääskistä kuitenkin pääsee iholle asti, joten lapsillekin muodostui ihoon kutiavia paukamia. Niihin paras apu on löytynyt aloe vera suihkeesta, joka auttaa heti kutinaan ja viilentää mukavasti.

Kotona ollaan touhuttu niin sisällä kuin ulkonakin. Sisällä lapset ovat leikkineet monenlaisia leikkejä. Ollaan tehty kesäisiä askarteluja, joihin yhteen löydät ohjeen täältä. Ulkona ollaan kierrelty monia leikkipuistoja, piirrelty katuliiduilla, puhalleltu saippuakuplia, uitu altaassa, maalattu vedellä, pyöräilty sekä pelattu ulkopelejä. Esikoinen on tänä kesänä innostunut harjoittelemaan hyppynarulla hyppimistä.

Kesälomasuunnitelmat ja -toiveet loppukesään

Loppu kesäloma olisi kiva mennä samoin fiiliksin kuin alku kesä. Ei mitään paineita tekemisistä, vaan fiiliksen mukaan ja kesälomasuunnitelmat ennemmin kesälomatoiveiksi. Jotain toiveita ja haaveita on tosiaan tullut, mutta ei haittaa vaikkeivat tänä kesänä toteudukaan. Yksi haave olisi päästä viettämään rantapäiviä. Kun täällä meillä päin oli lämpimiä ja kivoja kelejä, olimme juuri sairaana, joten rannalla ei tullut vietettyä aikaa. Rantapäivänä otettaisiin eväät mukaan ja nautittaisiin olemisesta aikatauluitta. Ainolan puisto on jokakesäinen retkeilykohteemme, joten sinne mennään jossakin välissä. Siellä on iso leikkipuistoalue, kahvila, jäätelökioski, tulipaikat, kasvihuone, ihania kävelyreittejä sekä Pohjois-Pohjanmaan museo.

Itse haaveilen kesälomareissusta Kalajoelle. Kävimme omassa lapsuudessani useammankin kerran kesälomareissulla Kalajoella ja niistä reissuista on jäänyt niin hyvät muistot. Olisi ihana lähteä telttailemaan leirintäalueelle, käydä hiekkasärkillä, Jukuparkissa ja retkeilemässä Kalajoen luonnossa. Luultavasti tämä haave ei toteudu vielä tänä kesänä. Se jää unelmalistalle ja ehkä ensi kesänä saadaan reissu järjestymään. Luulen, että lapsetkin nauttisivat. Teltassa emme ole vielä koskaan yöpyneet, mutta molemmat lapset ovat melko hyviä nukkujia, joten voisin kuvitella, että uni maittaa teltassakin. Sukulaisia ja kavereita tulemme näkemään loppukesästäkin, jonka myötä teemme myös reissun vähän kauemmas. Kesälomasuunnitelmat koostuvat myös grillaamisesta sekä jäätelöstä. Jäätelöä tullaan nauttimaan varmasti paljon! 😄

Mukavia kesäpäiviä kaikille! 💖

-Saara

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *