askartelu Kasvatus

Musiikkimaalaus

Teimme lasten kanssa kotona musiikkimaalausta ja tämän samaisen musiikkimaalaustuokion toteutin myös päiväkodissa lasten kanssa. Musiikkimaalaus johdattaa lasta tuomaan omaa luovuuttaan esille sekä ilmaisemaan itseään. Lapsi pääsee tuomaan musiikista tulleet mielikuvat ja tunteet ulos maalaamisella. Tarkempaa pohdintaa lapsen itseilmaisusta olen kirjoittanut tähän postaukseen.

Kävimme ensin lasten kanssa läpi muutaman kuuluisan maalauksen ja juttelimme niistä. Maalaukset olivat Leonardo da Vincin Mona Lisa, Vincent van Goghin Auringonkukkia sekä Akseli Gallen-Kallelan Poika ja Varis. Lapset saivat kertoa, mitä tuntemuksia maalaukset herättivät ja mitä he näkivät kuvissa.

Tämän jälkeen lapset saivat valita itselleen vesivärit, joilla halusivat maalata. Päiväkodissa lapset käyttivät maalaamiseen pensseleitä. Kotona otimme mukaan myös pillit, joilla lapset saivat puhaltaa vesivärejä paperilla sekä esikoinen maalasi myös tupsuttelemalla. Musiikki laitettiin soimaan ja lapset maalasivat oman ajatusvirran mukaan. Musiikkina meillä oli Antonio Vivaldin Neljä vuodenaikaa. Kuuntelimme kappaleesta jokaisesta vuodenajasta pieniä pätkiä. Näin musiikin tunnelma vaihteli nopeammin ja mahdollisesti lapsikin pääsi tuomaan erilaisia tuntemuksia paperille. Maalaamisen jälkeen lapset kertoivat oma-aloitteisesti mitä olivat maalanneet ja halusivat itse tuoda esille omia ajatuksia.

Musiikkimaalausta voi toteuttaa monin eri tavoin. Lyhykäisyydessään ja helppoudessaan musiikkimaalaus toteutuu vain maalaamisvälineillä ja taustamusiikilla. Musiikkimaalaus on todella rentoa puuhaa eikä se aseta paineita lapselle, koska saa itse tuottaa omien mielikuvien tuotosta. Suosittelen kokeilemaan, oikein rentouttavaa puuhaa myös aikuiselle!

-Saara

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *